Bănci și Asigurări

RBL sparge gheata creditelor in domeniul locativ

27.09.2006, 18:37 15

Sistemul de economisire-creditare a ajuns sa fie complet functional, dupa ce Raiffeisen Banca pentru Locuinte a acordat primele credite la inceputul acestei luni.
Activitatea de creditare a inceput dupa ce primii clienti au incheiat perioada minima de economisire prevazuta prin lege, de 18 luni. Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL) acorda finantari inca din iunie, printr-un produs lansat recent, care permite clientilor sa obtina imprumutul dupa o perioada mai scurta de acumulare (numai trei luni), daca aduc de la inceput suma pe care se angajeaza sa o economiseasca in cadrul contractului.
"In prezent, avem in lucru peste 100 de cereri de acordare de credite", spune Wolfgang Melzer, vicepresedinte al bancii responsabil cu activitatea de creditare. In prezent, in departamentul de creditare al bancii lucreaza sase persoane, carora li se vor mai adauga opt la nivelul tarii.
Melzer considera ca nisa pe care activeaza RBL are potential semnificativ de crestere, in conditiile in care creditul pentru locuinte reprezinta in prezent numai 1,5% din PIB. El spune ca, din punctul de vedere al gradului de detinere in proprietate a imobilelor, care este semnificativ, piata locala se aseamana cu cele din Marea Britanie si Danemarca. Acolo, creditele imobiliare reprezinta aproape 100% din PIB.
"Acesta este un target pe termen lung, poate douazeci de ani. Ma astept insa ca in urmatorii doi-trei ani ponderea creditului pentru locuinta in PIB sa se dubleze", spune Melzer.
Anul acesta RBL a inceput sa-si dezvolte o retea teritoriala proprie, compusa din centre de coordonare regionale. Pana acum au devenit operationale trei centre regionale, la Cluj, Iasi si Sibiu, iar in perioada urmatoare va fi deschis inca unul la Timisoara. De altfel, RBL inregistreaza cele mai bune vanzari pentru produsele sale in zona de vest a tarii.
Potrivit presedintelui bancii, Ionut Costea, RBL are circa 100.000 de clienti, valoarea totala a contractelor de economisire-creditare ridicandu-se la 500 de milioane de euro.
La sfarsitul primului semestru, volumul total al economiilor clientilor Raiffeisen Banca pentru Locuinte se apropia de 41 mil. euro, fata de 28 mil. euro in decembrie 2005.
Pe aceasta nisa activeaza de anul trecut un al doilea jucator - HVB Banca pentru Locuinte -, iar alte banci, cum ar fi Erste, si-au anuntat intentia de a lansa activitati in domeniu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO