Bănci și Asigurări

RBL si-a dublat activele anul trecut

14.02.2006, 19:09 10

Raiffeisen Banca pentru Locuinte a incheiat anul trecut cu active totale in valoare de 40 de milioane de euro, dublu fata de nivelul inregistrat la sfarsitul lui 2004.

Valoarea medie a unui contract de economisire-creditare in domeniul locativ, principalul produs vandut de banca, a fost de putin peste 5.400 de euro, depasind valoarea prognozata, de 4.700 de euro.

"Faptul ca valoarea medie a unui contract a fost anul trecut peste nivelul prognozat arata un comportament financiar al clientilor nostri orientat cert spre economisire", spune Ionut Costea, presedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL).

Reprezentantii bancii spun ca rezultatele financiare nu au fost inca auditate, iar mai multe date vor fi disponibile dupa Adunarea Generala a Actionarilor, programata pentru luna viitoare. In 2005 banca si-a majorat capitalul cu 1,3 milioane de euro, pana la ceva mai mult de 18 milioane de euro. Totodata, forta de vanzari a crescut de aproape cinci ori, ajungand la 7.400 de agenti. RBL a trecut in 2005 si la un nou mod de vanzare a produselor in cadrul unitatilor Raiffeisen Bank, optand pentru amenanjarea unor birouri proprii. Banca isi mai vinde produsele si prin intermediul unei colaborari cu Posta Romana.

RBL si-a inceput activitatea la jumatatea lui 2004, fiind la acea data prima banca din sistem orientata pe economisire-creditate in domeniul locativ. Intre timp pe acest segment a mai intrat si HVB Banca pentru Locuinte, membra a grupului HVB Bank, care ofera un produs structural asemanator cu cel al RBL. Si Erste, noul proprietar al BCR si-a anuntat intentia de a accesa aceasta nisa in viitorul apropiat.

Produsele care leaga acordarea unui imprumut de o perioada prealabila de economisire a atras insa mai multe banci comerciale. HVB Bank a lansat inca din 2004 "conturi de economii", construite pe acest principiu, iar BRD-SocGen a adaugat anul trecut in portofoliul sau un astfel de produs. Principalul avantaj pentru client este posibilitatea de a beneficia de un imprumut la o dobanda avantajoasa, daca economiseste regulat o anumita perioada. Cu exceptia conturilor HVB, toate produsele oferite de ceilalti jucatori sunt exclusiv in lei. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO