Bănci și Asigurări

RBL mizeaza pe o crestere de 80% a activelor

25.04.2007, 18:54 15

Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL), unul dintre cei doi jucatori locali ce activeaza pe nisa produselor bancare de economisire-creditare pentru locuinte, estimeaza ca anul acesta va inregistra active in valoare de 135 milioane euro, cu 80% mai mult decat in nivelul de 75 milioane de euro din 2006.
"Anul trecut am avut 100.000 de clienti si ne-am propus pentru acest an sa atragem 70.000 de clienti noi si sa crestem volumul creditarii la 50 milioane euro", a declarat Luminita Manolache, vicepresedintele RBL. Ea estimeaza ca volumul economiilor va ajunge la 75 milioane de euro in 2007, in conditiile in care acesta s-a dublat anul trecut pana la 55 milioane de euro.
Banca a inregistrat in 2006 o pierdere de 3,4 milioane de euro, cu 23% mai mica decat cea realizata in 2005. "Pierderea din 2006 a fost mai mica decat cea prognozata, de peste cinci milioane de euro. Estimam ca vom ajunge la breakeven point (n.r. pragul minim de rentabilitate) in 2008-2009", a adaugat Manolache.
In prezent, RBL are patru reprezentante in provincie in Iasi, Cluj, Timisoara, Sibiu si 20 de birouri regionale. "In anul 2006 am lucrat la imbunatatirea retelei de distributie si am renuntat la o parte din colaboratori, pentru a ne optimiza cheltuielile. Cota noastra de piata era de peste 90% la finele anului trecut, iar pentru acest an vrem sa ne pastram in jurul acestui nivel", a declarat Ionut Costea, presedintele RBL.
Cota de piata a celor de la RBL pe piata locala a produselor de economisire-creditare s-ar putea restrange in acest an in conditiile in care se vor concretiza intentiile de deschidere a unor banci de locuinte anuntate de catre Erste Bank si CEC. Suma medie contractata de clientii RBL a crescut pe primul trimestru al acestui an pana la 6.000 euro, cu 1.000 euro mai mult decat pe tot anul 2006.
Banca de locuinte a grupului Raiffeisen va transmite la BNR noile norme de creditare peste aproximativ o luna. "Vrem sa oferim clientilor produse cu avans minim sau chiar deloc", a spus Manolache. Ea a mai spus ca RBL studiaza posibilitatea introducerii unui produs in euro.
Singurul competitor al celor de la RBL pe piata locala este HVB Banca pentru Locuinte care avea 10.000 de clienti si contracte de economisire- creditare de 56,7 mil. euro. Produsul de economisire-creditare presupune existenta unei perioade minime de economisire, urmata de acordarea unui credit cu dobanda fixa pentru activitati in domeniul locativ. Aceste produse sunt subventionate de catre stat, care acorda o prima anuala de 15% la sumele economisite, dar nu mai mult de 150 euro pe an.
RBL a incheiat la sfarsitul anului trecut un parteneriat in cadrul caruia produsele sale sunt distribuite prin reteaua Volksbank Romania, acesta ramanand la stadiul de proiect pilot.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO