Bănci și Asigurări

RBL a vandut anul trecut contracte de economisire-creditare de 243 mil. euro

10.05.2006, 00:00 14

Raiffeisen Banca pentru Locuinte isi va dubla activele anul acesta, pana la 80 mil. euro, spune Ionut Costea, presedintele institutiei, care se asteapta sa vanda 70.000-80.000 de contracte de economisire-creditare.

Banca a incheiat anul trecut cu active de 40 mil. euro, in timp ce valoarea totala a contractelor incheiate in 2005 a urcat la 243 de milioane de euro. In anul 2004 - primul de activitate - banca a incheiat contracte de 155 de milioane de euro. RBL a vandut anul trecut peste 45.000 de produse de economisire-creditare, numarul total al contractelor ajungand astfel la aproximativ 80.000.

"Pentru 2006 avem planificate investitii de 6 milioane de euro in distributie, promovare si pentru deschiderea unui call-center", spune Costea.

Banca va deschide in viitorul apropiat si reprezentante regionale la Iasi, Cluj-Napoca, Timisoara si Sibiu. RBL isi vinde produsele prin intermediul unei retele de agenti proprii, care a ajuns la aproximativ 7.000 de persoane, prin unitatile Raiffeisen Bank, dar si prin intermediul unor parteneri. Anul trecut, cele mai active canale au fost agentii proprii si cel bancar, care au totalizat vanzari de peste 237 de milioane de euro.

Economiile constituite de clienti au ajuns la sfarsitul anului trecut la 28 mil. euro, fata de un nivel planificat de 22 mil. euro. Aceasta in conditiile in care valoarea medie a unui contract a fost de 5.400 de euro, peste valoarea estimata initial, de 4.700 de euro.

Banca a primit de la Ministerul Constructiilor si Transporturilor subventia reprezentand prima anuala de 30% pe care statul o acorda clientilor pentru sumele economisite.

"Ministerul a virat circa 80% din suma aferenta, urmand ca diferenta sa fie acordata in cel mai scurt timp, fiind prinsa in rectificarea bugetara efectuata in urma cu doua saptamani", a spus Costea. In total, banca asteapta intrari de aproximativ sase milioane de euro, banii urmand sa fie trecuti in conturile clientilor. Incepand cu 2006, cuantumul primei pe care statul o acorda a fost redus la 15% din sumele economisite, insa valoarea acesteia nu poate depasi nivelul unui salariu mediu pe economie in perioada respectiva.

Oficialii RBL spun ca intentioneaza sa utilizeze agentii pentru vanzari incrucisate de produse cu cele ale Raiffeisen Bank.

"Agentii nostri vor vinde si alte produse financiare, pentru Raiffeisen Bank, cel mai probabil carduri de credit", mai spune Costea.

Dintre cei 7.000 de agenti de vanzari doar o mica parte sunt insa angajati cu norma intreaga. Numarul acestora ar trebui sa ajunga pana la sfarsitul anului la 400, dintre care 250 agenti de vanzari mobili si 150 in sucursalele Raiffeisen. De altfel, Costea spune ca in prezent RBL evalueaza posibilitatea de a avea oameni dedicati si in cadrul ghiseelor postale pentru a imbunatati vanzarile.

Din aceasta vara banca va incepe sa distribuie primele credite, dupa ce primii clienti vor incheia perioada minima contractata de economisire, de 18 luni. RBL ofera o dobanda de 3% la lei pentru sumele economisite, iar creditul este acordat cu o dobanda de 6% pe an, sumele putand fi utilizate doar in domeniul locativ.

Pe nisa deschisa in 2004 de RBL a mai intrat anul trecut inca un jucator, HVB Banca pentru Locuinte. Banca ofera produse structural similare cu cele ale Raiffeisen, bazandu-se pentru vanzarea de contracte tot pe o forta de agenti mobili, precum si pe parteneriate cu HVB Bank, Banca Tiriac, dar si cu reteaua Creditcoop. HVB BpL nu a publicat pana acum date financiare, in conditiile in care la lansarea din toamna trecuta isi propusese sa incheie pana in decembrie 15.000 de contracte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO