Bănci și Asigurări

Rata daunei si scaderea Bursei, cele mai mari riscuri in asigurari

Rata daunei si scaderea Bursei, cele mai mari riscuri in asigurari

Click pentru imaginea intreaga

02.07.2008, 16:00 90

Cresterea ratei daunei si scaderea Bursei sunt principalele riscuri care pot crea tensiuni pe piata asigurarilor generale, respectiv pe cea a asigurarilor de viata, afirma Banca Nationala in Raportul asupra stabilitatii financiare, publicat recent.
Potrivit raportului, impactul crizei financiare internationale asupra firmelor locale de asigurari este redus si nu poate afecta stabilitatea sistemului.
"Expunerile companiilor de asigurari pe pietele interne - mobiliara si imobiliara (cele mai afectate piete in plan extern) - sunt relativ scazute, iar randamentele superioare obtinute din aceste investitii in anii anteriori pot absorbi eventualele deprecieri. In plus, companiile de asigurari de viata investesc pe termen lung, anticipand si posibile corectii pe pietele financiare in perioada de derulare a contractelor, si transfera riscul de piata clientilor in cazul produselor unit-linked (asigurari de viata legate de fonduri de investitii - n.r.)", se precizeaza in raport.
In asigurari generale, companiile si-au redus investitiile in titluri de stat in favoarea depozitelor bancare si a valorilor mobiliare.
"Prin urmare, nivelul de risc al portofoliului de investitii financiare a crescut, insa ponderea scazuta a valorilor mobiliare si soliditatea sistemului bancar autohton mentin un grad de siguranta ridicat pentru activele ce acopera rezervele tehnice. Posibile explicatii pentru avansul depozitelor bancare ar putea fi cresterea volumului indemnizatiilor platite ce a impus un acces mai rapid al societatilor de asigurari la lichiditati imediate si diminuarea stocului de titluri din piata obligatiunilor de stat", se arata in raport.
In ceea ce priveste companiile de asigurari de viata, acestea si-au majorat ponderea plasamentelor in titluri de stat.
"Avansul pietei de capital din ultimii ani si necesitatea diversificarii portofoliilor cu instrumente cu risc scazut au determinat cresterea ponderii valorilor mobiliare si a titlurilor de stat in totalul activelor ce acopera rezervele tehnice nete. Portofoliul de titluri de stat se poate deprecia in termeni reali daca trendul crescator al dobanzilor se va mentine si in perioada urmatoare", afirma BNR.
Referitor la riscul cresterii ratei daunei, raportul precizeaza ca acesta poate avea un impact asupra stabilitatii financiare a pietei asigurarilor generale pe termen mediu.
"Ritmul de crestere aferent activitatii de subscriere a fost depasit pe ansamblul pietei de dinamica daunelor platite, care au avut un avans de 27,7% comparativ cu cel de 25% inregistrat de primele subscrise, ceea ce poate avea implicatii negative asupra stabilitatii financiare a sectorului pe termen mediu. Aceasta evolutie a fost cauzata in special de segmentul asigurarilor auto, unde cresterea concurentei, precum si costurile tot mai ridicate cu reparatiile au facut ca primele solicitate sa fie neadecvate acoperirii riscurilor asumate", se spune in raport.
Potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, anul trecut firmele de asigurari au inregistrat o pierdere neta de circa 75 de milioane de euro, in principal din cauza daunelor mari platite pentru asigurari auto si de credite.
"In cazul in care rezultatele tehnice negative nu pot fi compensate cu profituri din activitatea de investitii, companiile de asigurari trebuie sa efectueze majorari de capital pentru a-si mentine solvabilitatea. Principala provocare pe termen mediu si lung a acestei piete financiare ramane ajustarea tarifelor de prima, astfel incat sa se asigure un management al riscului adecvat pentru imbunatatirea rezultatelor tehnice", se mai precizeaza in raport.
Principala provocare pe termen mediu si lung a pietei asigurarilor ramane ajustarea tarifelor de prima, astfel incat sa se asigure un management al riscului adecvat pentru imbunatatirea rezultatelor tehnice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO