Bănci și Asigurări

Rata creditelor neperformante a coborât la 9,9% în luna noiembrie a anului trecut

Rata creditelor neperformante a coborât la 9,9% în luna...

Autor: Anelis Baciu

01.02.2017, 00:05 190
Rata creditelor neperformante - de­fi­niţia Autorităţii Bancare Europene, adică restanţe mai mari de 90 de zile pentru care s-au iniţiat acţiuni de re­cu­perare a coborât la 9,9% la finalul lunii noiem­brie a anului trecut, potrivit da­telor publicate de Banca Naţională. De la începutul anului 2016 până în noiem­brie rata creditelor neper­for­mante (NPL - non performing loans) a scăzut cu 3,6 puncte procen­tuale. Intra­rea ratei creditelor neperformante sub ni­velul de 10% anul trecut era de aştep­tat, în condiţiile în care BNR a presat băncile să-şi recunoască creditele neper­for­mante şi să le scoată rapid din bilanţuri.

Rata creditelor neperformante a crescut puternic în criză până la un maxim de 25% din totalul împru­mu­turilor, sistemul bancar local ocupând locurile fruntaşe la acel moment în regiune. Spre comparaţie, înainte de criză creditele neperfor­mante aveau o pondere de numai 2%. Bilanţurile băn­cilor au început să arate mai bine înce­pând cu a doua parte a anului 2014. În ultimii ani România a fost lider în regiune la vânzarea de credite neper­for­mante, depăşind ţări precum Polonia sau Slovenia. Bancherii din România au vândut credite „rele“ de circa 1,2-1,3 mld. euro anul trecut, iar spe­cialiştii se aş­teaptă ca tranzacţiile cu NPL-uri să continue şi anul viitor însă pre­­conizează o scădere a valorii acestora.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO