Bănci și Asigurări

Rasvan Radu: Cu cat mai lungi scadentele la creditare, cu atat mai mari riscurile

26.03.2007, 23:00 24

Prelungirea scadentelor la creditele pentru persoane fizice a fost un mod mascat de a majora gradul de indatorare, sub presiunea normelor BNR, insa aceasta conduce la amplificarea riscurilor, considera Rasvan Radu, presedintele executiv al UniCredit Romania.
"Costul riscului este in general in crestere in sistemul bancar si vedem si o crestere a gradului de indatorare. Desi gradul de indatorare a fost limitat de normele BNR, cresterea a fost mascata prin prelungirea scadentelor. Este un efect pervers al acestor norme si mult mai riscant", apreciaza Radu.
La nivelul agregat al celor doua enitati locale ale grupului UniCredit - Banca HVB Tiriac si UniCredit Romania - costul riscului a scazut usor anul trecut, de la 1% la 0,8%. Costul riscului este comensurat prin raportarea provizioanelor nete pentru credite la soldul total de credite. Si la BRD, a doua banca de pe piata, costul riscului a scazut anul trecut de la 0,74% la 0,66%.
Dan Pascariu, seful HVB Tiriac Bank, spune ca perioadele lungi de creditare oferite clientilor individuali duc la asumarea unor riscuri mai mari.
"Acesta ne obliga sa facem provizioane mai mari pentru ca nu a trecut inca o perioada destul de lunga, care sa ne dea indicii privind evolutia riscurilor", explica Pascariu. La HVB Tiriac costul riscului a crescut usor anul trecut, de la 0,7% la 0,8%.
"La nivel de grup am majorat provizioanele pentru creditele de consum cu maturitati de zece ani si chiar am sistat vanzarea acestui produs", explica Radu. El se asteapta ca si anul acesta costul riscului sa ramana sub 1%. Manuela Plapcianu, director general al Bancpost, afirma ca prelungirea scadentelor ajunge sa majoreze costul total al unui credit, chiar daca in prima instanta usureaza accesul mai multor clienti la finantare. "Conform calculelor noastre, extinderea maturitatii unui credit cu 10 ani majoreaza costul cu circa 3% din cauza dobanzilor si mai ales a comisioanelor care se acumuleaza la plata", spune Plapcianu. Ea vede practica extinderii scadentelor mai ales drept un instrument de marketing.
Decizia HVB Tiriac si UniCredit de a renunta la vanzarea creditelor pe zece ani a venit dupa ce s-a constatat ca produsul atragea in special clienti care cautau refinantarea unor imprumuturi mai vechi.
"Inteleg refinantarea pentru minimizarea costurilor suportate de client, cand acesta apeleaza la o banca cu dobanzi mai mici. Dar atunci cand refinantarea nu urmareste decat cresterea datoriei, mi se pare ca este riscant", precizeaza Radu. Creditul pe zece ani fusese introdus in oferta HVB Tiriac in vara anului trecut, ca reactie la decizia BNR de a impune un plafon pentru ponderea reprezentata de toate angajamentele lunare de plata in veniturile nete ale clientului. De altfel, majoritatea bancilor si a societatilor financiare nebancare (tocmai intrate la acel moment sub incidenta normelor BNR) au apelat la majorarea perioadei de acordare a finantarilor pentru a putea sa acorde imprumuturi cel putin la fel de mari clientilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO