Bănci și Asigurări

Rasvan Radu, CEO UniCredit: Unele banci ar putea fi nevoite sa aduca bani de acasa

 Rasvan Radu, CEO UniCredit: Unele banci ar putea fi nevoite sa aduca bani de acasa

Rasvan Radu, presedintele executiv al UniCredit Tiriac Bank: Toti au constientizat criza, dar nu este suficient, trebuie sa constientizezi ca s-a schimbat filmul. Traim intr-o realitate diferita. Criza va trece, dar nu vom reveni la realitatea din 2007, ci ne va duce intr-o noua realitate.

27.01.2009, 15:10 20

Deteriorarea portofoliilor de credite sub presiunea deprecierii leului ar putea sa aduca mai multe banci in pozitia de a fi nevoite sa ceara mai multi bani actionarilor, spune Rasvan Radu, presedintele executiv al UniCredit Tiriac Bank.
"Exista sanse mari sa vedem cresteri de capital la mai multe banci din sistem. Cresterea costului riscului si a volumului de credite in suferinta va diminua profitabilitatea si va pune presiune pe capital", considera Rasvan Radu.
Totodata, aprecierea euro are un impact statistic negativ asupra indicatorului de solvabilitate (calculat ca raport intre capitalurile proprii si activele ponderate la risc), in conditiile in care capitalurile sunt preponderent in lei, iar bilanturile au o componenta mare in valuta.
"Mediul fiind mai dificil, este bine sa avem o solvabilitate mai mare", subliniaza Radu, explicand ca un nivel confortabil al indicatorului de solvabilitate ar fi de 10%.
Potrivit celor mai recente date ale BNR, la nivelul sistemului indicatorul de solvabilitate era in septembrie de 11,85%, fata de un nivel minim admis de 8%. Oficialii BNR au aratat insa in toamna ca au cerut majorari de capital pentru unele banci, la care indicatorul de solvabilitate era in scadere rapida.
"Pentru banci nu se pune problema supravietuirii, ci cum trec peste 2009. Exista insa alte sectoare care ar putea avea probleme - cele legate de industria auto sau piata imobiliara - dar depinde de gradul de implicare a statului", mai spune Radu.
El noteaza ca perspectiva pe termen mediu si lung pentru Romania ramane promitatoare, iar grupul UniCredit ramane interesat de piata locala. Radu spune ca UniCredit va prelungi anul acesta liniile de finantare care ajung la scadenta pentru filiala locala si va aduce chiar fonduri noi. Banca acorda in continuare finantari, insa a devenit mai selectiva in alegerea clientilor.
Seful UniCredit Tiriac afirma ca planul de dezvoltare pentru 2009 va fi revizuit la sfarsitul primului trimestru, cand evolutia economiei va fi mai clara. In scenariul actual, banca tinteste o crestere a afacerilor cu 15-20%, luand in calcul ipoteza unei cresteri economice de 3%. BCR si-a bugetat o crestere a afacerilor cu 22%, in timp ce BRD sau Volksbank vad de asemenea expansiuni cuprinse intre 10% si 20%, fata de ritmuri de peste 40% in anii anteriori.
"Incercam sa compensam scaderea de venituri cu reduceri ale costurilor, astfel incat sa mentinem profitabilitatea constanta. Este foarte important sa realizam asta, pentru a diminua riscul necesitatii unor aporturi de capital", spune Radu. El anticipeaza ca marjele bancilor vor fi sub presiune anul acesta, in conditiile in care costul finantarilor creste, insa aceasta scumpire va fi transmisa doar partial catre clienti.
UniCredit Tiriac a oprit pentru moment extinderea retelei, dupa ce a deschis anul trecut mai multe unitati decat isi planificase. Are in prezent o retea de 242 de unitati.
In alta ordine de idei, seful UniCredit afirma ca bancile ar trebui sa se implice in sustinerea economiei, incercand sa aduca finantari suplimentare, la costuri rezonabile, prin intermediul actionarilor lor.
"Daca bancile au resurse pentru a finanta o oarecare crestere a economiei, acesta este un pas inainte. Trebuie prelungite facilitatile care expira si atrase resurse noi pentru sustinerea cresterii."
Cristian Popa, viceguvernatorul BNR, a aratat sap tamana trecuta ca in acest moment nu se intrevad presiuni, majoritatea bancilor-mama fiind dispuse cel putin sa rostogoleasca liniile de finantare ajunse la scadenta. Pe de alta parte, Popa spune ca anul acesta cresterea reala a creditului privat ar putea sa fie sub 15%. Potrivit datelor BNR, bancile aveau in septembrie anul trecut credite externe de 23,7 mld. euro, dintre care 8,8 mld. euro reprezentau sume atrase pe perioade mai mici de un an. Datoria externa totala a Romaniei era la acel moment de 70,1 mld. euro.
Totusi, Radu admite ca este o provocare importanta pentru banci sa mobilizeze resurse suplimentare in acest moment. "Va fi o rigiditate mai mare la acordarea de credite." Totodata, bancile se vor concentra pe clientii existenti, dupa ce in anii trecuti era o adevarata goana dupa clienti.
Recent, Alpha Bank si-a majorat capitalul cu 20 mil. euro, miscare explicata de managementul bancii tocmai prin dorinta de a mentine indicatorii de solvabilitate la niveluri cofortabile, pe fondul deprecierii cursului. Bancpost este de asemenea in proces de a-si majora capitalul cu circa 50 mil. euro. Seful UniCredit Tiriac spune ca in mediul privat antreprenorii sunt acum atenti la problemele economiei, dar acesta este doar un prim pas.
"Toti au constientizat criza, dar nu este suficient, trebuie sa constientizezi ca s-a schimbat filmul. Traim intr-o realitate diferita. Criza va trece, dar nu vom reveni la realitatea din 2007, ci ne va duce intr-o noua realitate." Noul context de piata va fi definit de un volum mai mic de resurse financiare disponibile si la un cost mai mare. Radu spune ca pe plan local va trebui sa aiba loc o schimbare de abordare, sa se treaca de la managementul cresterii activitatii la asigurarea unei cresteri sustenabile pe termen lung.
El crede ca in cazul in care bancile nu vor reusi sa asigure un nivel rezonabil al finantarilor, va fi nevoie de interventia statului. Radu mai spune ca ar fi preferabila o colaborare cu institutii financiare supranationale, in conditiile in care ar fi dificil ca Romania sa acceseze imprumuturi de pe pietele de capital, prin emisiuni de obligatiuni.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO