Bănci și Asigurări

Randamentul la obligatiunile pe trei ani scade la 7,13%

06.07.2007, 17:38 16

Trezoreria a vandut ieri obligatiuni de stat pe trei ani la un nivel mediu al randamentului de 7,13% pe an, in valoare de 143 de milioane de lei (peste 45 de milioane de euro).
Randamentul maxim pe care statul a acceptat sa il plateasca a fost de 7,15% pe an. La licitatia precedenta, organizata in luna mai, obligatiunile pe trei ani fusesera plasate la un randament mediu de 7,15% pe an.
Statul a atras mai putin de o treime din suma anuntata initial, de 500 de milioane de lei, in conditiile in care investitorii au cerut randamente mai mari. Obligatiunile, care vor ajunge la scadenta in octombrie 2010, poarta un cupon de 6% pe an. Licitatia s-a desfasurat dupa criteriul pretului de achizitie a titlurilor. Trezoreria a respins toate ofertele de cumparare la un pret mai mic de 96,68% din valoarea nominala, care corespunde unui randament pana la scadenta de 7,15%. Astfel randamentul este apropiat de nivelul dobanzii de politica monetara a BNR, de 7% pe an.
Interesul pentru titlurile de stat a fost ridicat, ofertele inaintate de investitori totalizand 733 de milioane de lei. Majoritatea ofertelor de cumparare au venit din partea bancilor comerciale, in timp ce numai o parte redusa (169 de milioane de lei) au reprezentat ordine ale clientilor.
Ministerul Economiei si Finantelor a utilizat si la licitatiile precedente aceasta metoda, de a preseta cuponul pentru obligatiuni, lasand jucatorii sa liciteze pretul de achizitie. Prin aceasta metoda, statul impune un nivel maxim al randamentului pe care il plateste la aceste titluri. De altfel, ministrul economiei si finantelor Varujan Vosganian a anuntat inca din primavara bancile ca ar putea sista emisiunile de titluri de stat daca randamentele cerute (costul finantarii) va creste prea mult.
Deocamdata Trezoreria nu are nevoi semnificative de lichiditati, astfel incat isi poate permite sa impuna niveluri destul de scazute ale randamentelor, chiar daca asta inseamna sa atraga numai o parte din volumele propuse.
Pentru luna aceasta Trezoreria a anuntat un plan de emisiuni de titluri de stat in valoare totala de 1,2 miliarde de lei, fata de 400 de milioane de lei, in luna iunie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO