Bănci și Asigurări

Raiffeisen Viena: BRD si Transilvania sunt prea scumpe la Bursa

28.03.2005, 00:00 39

"Doua banci, un singur cuvant: scump." Asa incepe ultimul raport de analiza al bancii austriece Raiffeisen Centrobank asupra actiunilor celor mai mari doua banci listate la Bursa de Valori Bucuresti, BRD-SocGen si Banca Transilvania. Analistii Raiffeisen considera ca valoarea reala a actiunilor celor doua banci este cu 30-40% mai mica decat pretul actual.


Actiunile BRD si ale Bancii Transilvania, la fel ca majoritatea actiunilor listate pe piata romaneasca de capital, au inregistrat cresteri importante in primele doua luni ale anului, dar se afla de la inceputul acestei luni pe o panta descendenta. De altfel BRD a inregistrat vineri cea de-a zecea sedinta consecutiva de scadere, coborand in ultimele saptamani cu 26% fata de maximul istoric atins la finele lui februarie.


Cresterea actiunilor BRD i-a determinat pe analistii Raiffeisen sa modifice recomandarea pentru actiunile BRD de la "neutru" la "vinde", recomandarea pentru Banca Transilvania fiind mentinuta la "vinde". Actiunile Bancii Transilvania au rezistat mai bine trendului descendent de la Bursa din ultimele saptamani, pierzand doar 10% fata de maximul din februarie.


Dupa evolutiile din ultimele luni valoarea de piata a BRD a ajuns la 1,9 miliarde de euro, iar cea a Bancii Transilvania la 475 milioane de euro. Opinia analistilor bancii austriece este ca valoare corecta a BRD este de cel mult 1,5 miliarde de euro, echivalenta cu un pret de 38.800 lei/actiune, fata de 44.500lei/actiune, ultimul pret de pe piata al actiunilor. De asemenea, conform metodelor de evaluare folosite de Raiffeisen, valoarea corecta a Bancii Transilvania se ridica la 275 milioane de euro, adica 7.800 lei/actiune fata de 13.800 lei/actiune, ultima cotatie de vineri a actiunilor bancii.


Cele doua banci romanesti se numara printre cele mai scumpe din regiunea Europei Centrale si de Est raportat la valoarea capitalurilor proprii si cea a activelor. Raportul dintre cotatia de la Bursa si profitul pe actiune estimat pentru acest an (PER) se ridica la 21,2 in cazul Bancii Transilvania si 18,2 in cazul BRD fata de o medie de 13,9 pentru principalele banci din regiune. Raportul dintre pretul actiunilor si valoarea contabila se ridica la 4,6 la Banca Transilvania si 3,9 la BRD fata de o medie a bancilor din regiune de 2,5.


Conform Raiffeisen sectorul bancar romanesc are in continuare perspective importande de dezvoltare in ciuda cresterii solide din ultimii trei ani "Desi expansiunea activelor bancare a depasit cresterea Produsului Intern Brut in ultimii trei ani, Romania ramane subbancarizata in comparatie cu  celelalte state din Europa Centrala si de Est. Tot mai multe priviri se indreapta catre sectorul bancar romanesc pe masura ce interesele societatilor straine se intensifica. Jucatorii existenti intentioneaza sa isi intensifice prezenta in timp ce cei care nu sunt prezenti pe piata romaneasca sunt nerabdatori sa intre pe piata. Oportunitatile nu lipsesc, cu privatizari majore in perspectiva si banci locale mai mici despre care se spune ca sunt de vanzare," mentioneaza raportul Raiffeisen. Actiunile BRD si Transilvania au incheiat in scadere sedinta bursiera de vineri, numarandu-se printre cele mai tranzactionate actiuni din piata. Transilvania a inregistrat o corectie de 4,2% dupa cresterea de joi datorata anuntului bancii privind intentia de a-si majora capitalul prin emisiunea de actiuni gratuite si o emisiune de actiuni la un pret de 4.000 lei/actiune, mai putin de o treime din cel de la Bursa.  BRD a pierdut vineri inca 2,2% si a incheiat ziua la 44.500 lei/actiune.


Pe langa BRD si Transilvania, pe piata romaneasca de capital mai sunt listate alte doua banci: Carpatica, cotata la Bursa de Valori, si Eurom Bank, tranzactionata pe RASDAQ.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO