Bănci și Asigurări

Raiffeisen se imprumuta cu 30 mil. euro la KfW pentru finantarea zonelor rurale

20.10.2005, 19:44 18

Raiffeisen Bank a primit un credit de 30 de milioane de euro de la KfW Bankengruppe - Banca de Dezvoltare a Germaniei, destinat finantarii intreprinderilor mici si mijlocii care isi desfasoara activitatea in zonele rurale.

Facilitatea de credit, la care a participat si Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, are o maturitate de sapte ani, facand parte din Programul de spirjin al IMM-urilor initiat de Uniunea Europeana. Partenerii nu au precizat insa si dobanda perceputa pentru acest imprumut, mentionand doar ca este "la nivelul pietei, in partea de jos".

Creditul beneficiaza de un pachet de asistenta tehnica nerambursabila din partea Uniunii Europene de trei milioane de euro.

"Am cautat posibilitati de a ne extinde activitatile si in zonele rurale din Romania. Facilitatea de credit pe care o semnam astazi (miercuri, n. red.) ne va permite sa finantam IMM-urile din zonele rurale si in orasele cu mai putin de 50.000 de locuitori", a declarat Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank.

El spune ca Raiffeisen doreste sa se implice in finantarea zonelor rurale din Romania, asa cum face in Austria, iar participarea la licitatia pentru Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) face parte din aceasta directie strategica. In cazul in care ar castiga CEC, banca ar avea acces la o retea de peste 1.400 de sucursale, o buna parte din acestea fiind in zona rurala. In prezent nici o alta banca nu acopera prin reteaua proprie zonele rurale.

Banca va incepe sa acorde finantari din aceste fonduri la sfarsitul anului, sau cel mai tarziu la inceputul lui 2006. Pana atunci, vor fi dezvoltate produse specifice.

"Preturile acestor finantari vor fi mai mici decat cele pe care le-am putea oferi in structura actuala de creditare", a precizat Razvan Munteanu, vicepresedinte al Raiffeisen Bank, responsabil cu coordonarea activitatilor pe segmentul de retail.

El spune ca banca si-a propus ca prin aceste imprumuturi sa finanteze proiecte cu valori de 40.000-50.000 de euro, in care antreprenorul sa aiba un aport propriu de 15%. Astfel, valoarea medie a unui imprumut va fi de aproximativ 30.000 de euro. Imprumuturile vor avea un plafon maxim de 250.000 de euro.

Target-ul acestor finantari vor fi activitatile mici si mijlocii din domeniul pur agricol, dar si din alte sectoare economice, a mai spus Munteanu.

Creditele vor fi acordate in lei, datorita restrictiilor impuse de banca centrala, dar si pentru ca intreprinzatorii agricoli sunt mai expusi fata de riscul de curs valutar, a precizat Van Groningen. El spune ca in prezent finantarile acordate IMM-urilor reprezinta aproximativ 10% din totalul finantarilor acordate de banca.

Raiffeisen Bank are peste 110.000 de clienti IMM, in timp ce volumul de credite acordate acestui segment a crescut cu peste 75% la mijlocul anului 2005 (fata de 30 iunie 2004), iar depozitele au crescut cu peste 80%, in aceeasi perioada. Oficialii bancii spun ca spera ca, pana la sfarsitul anului, finantarile sa se dubleze in comparatie cu acceasi perioada a lui 2004.

Raiffeisen detinea la jumatatea anului active in valoare de 2,56 miliarde de euro, fiind al treilea jucator din sistem. Cota detinuta a scazut insa pana la 8,8% in iunie, dupa ce Raiffeisen a crescut mai incet decat piata. Oficialii bancii spun insa ca in ultimele luni au recuperat o parte din terenul pierdut, trecand din nou de 9%, iar pentru sfarsitul anului isi doresc sa ajunga la o cota de piata de 12% dupa active. Profitul net realizat de Raiffeisen in prima jumatate a anului a fost de17,4 milioane de euro, de aproape patru ori mai mare decat cel realizat in primul semestru al lui 2004.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO