Bănci și Asigurări

Raiffeisen International ar putea fi absorbita de banca-mama

23.02.2010, 23:02 30

Consiliul de Supraveghere al RZB, actionarul majoritar alRaiffeisen Inter national (RI) - care controleaza Raiffeisen BankRomania - se intruneste astazi la Viena, pe agenda urmand safigureze si posibila absorbtie a holdingului RI care iiadministreaza afacerile din Europa Centrala si de Est, conforminformatiilor din presa austriaca.

Actiunile RI inregistrau ieri dupa amiaza o cadere de aproape11% pe bursa de la Viena dupa ce de luni seara aparusera zvonuriprivind o apropiata fuziune intre Raiffeisen International si bancasa mama. In plus, investitorii au fost dezamagiti de rezultatelefinanciare preliminare pe 2009: cadere a profitului net cu 78%,pana la 212 mil. euro, provizioane marite de 2,2 ori, pana la 1,7mld. euro si bilant subtiat cu peste 9 mld. euro, pana la 76,2 mld.euro.

Surse bancare de la Viena sustin ca firma de consultantaMcKinsey - care lucreaza si cu Raiffeisen Bank Ro mania - a fostangajata sa vina cu un concept de restructurare a RI in circa 6-8saptamani, una din variante fiind absorbtia holdingului de catreRZB.

Walter Rothensteiner a respins speculatiile potrivit caroradiscutia ar fi aparut din cauza unei presupuse situatii proaste aRaiffeisen International.

RZB detine 70% din actiunile Raiffeisen International (RI), doaraceasta din urma fiind listata la bursa din Viena. RI s-a desprinsdin RZB in urma cu cinci ani, ca divizie de administrare afilialelor din Europa Centrala si de Est, si a fost listata pentruatragerea de capital. Una dintre optiunile luate in calcul acumeste reincorporarea RI in cadrul RZB.

Banca rezultata in urma fuziunii ar ramane mai departe pe bursa.RI detine banci pe 17 piete din regiune. Un pachet de 8% dinactiunile RI este deti nut in mare parte de persoane fizice dinAustria, iar restul de 22% se afla in proprietatea unor investitoriinstitutionali, din care 33% sunt din SUA, 13% din Marea Britanie,iar 15% din Austria.

Avand in vedere structura sa de holding, RI nu este consideratapractic o banca si ca atare nu a primit direct ajutor din parteastatului austriac, care a sprijinit in schimb cu capital RZB,actionarul majoritar al RI. RZB a pompat anul trecut capital in RIsub diverse forme.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO