Bănci și Asigurări

Raiffeisen Bank International cumpără Akcenta, furnizorul ceh de operaţiuni de schimb valutar şi plăţi

Autor: Claudia Medrega

15.02.2021, 15:52 409

Raiffeisen Bank International AG (RBI), acţionarul majoritar al  Raiffeisen Bank România, a ajuns la un acord pentru achiziţionarea furnizorului de plăţi din Cehia, AKCENTA CZ a.s. (Akcenta), potrivit informaţiilor transmise de bancă.

Conform structurii de proprietate propuse, RBI va achiziţiona 70% din Akcenta, iar restul de 30% vor fi achiziţionate de filiala cehă a RBI, Raiffeisenbank. Tranzactia este supusă aprobării instituţiilor abilitate şi se aşteaptă să fie încheiată până la sfârşitul lunii mai.

Aceasta achiziţie susţine strategia RBI de a deveni lider pe piaţa schimburilor valutare în Europa Centrală (ECE), susţine Raiffeiesen.

„Ne dorim să ne creştem cota de piaţă în ambele segmente. De aceea această achiziţie se încadrează perfect în strategia noastră, atât în ceea ce priveşte extinderea activităţilor noastre, dar ne ajută şi în transformarea noastră digitală, prin valorificarea experienţei unui participant de succes din piaţa nebancara”, a declarat Lukasz Januszewski, membru al consilului de administraţiei al RBI, responsabil pentru pieţe şi investiţii.
75 % din piaţa FX din ECE este acoperită de bănci şi 25% de furnizori nebancari, aşa cum este şi Akcenta.

„Atât clienţii noştri, cât şi clienţii Akcenta se pot aştepta la îmbunătăţiri în viitor, atât în ceea ce priveşte tehnologia, cât şi confortul lor, beneficiind de combinarea avantajelor oferite de un furnizor clasic de plăţi sau schimburi valutare, cum suntem noi, dar şi de abordarea implementată deja în piaţă de Akcenta”, a spus Steven van Groningen, CEO Raiffeisen Bank România.

Akcenta oferă servicii de schimb valutar, plăţi internaţionale şi operaţiuni la termen pentru peste 43.000 de clienţi, IMM-uri din Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Polonia, România şi Germania.

La finalul anului 2020, compania avea active totale de 93 mil. euro, iar valoarea tranzacţiilor procesate se apropie de 7 mld. euro. Akcenta va colabora cu departamentele de plăţi şi schimburi valutare din băncile grupului RBI, însă nu va fi integrată în grup.

„Această abordare ne permite să valorificăm sinergiile, asigurând în acelaşi timp flexibilitatea si potentialul de crestere al Akcenta”, a adaugat Januszewski.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO