Bănci și Asigurări

Raiffeisen Bank: Cursul este peste nivelul de echilibru

21.01.2008, 18:15 14

Leul ar putea sa castige usor teren in fata euro, sustinut de politica bancii centrale de a mentine un control ferm al lichiditatilor si de perspectivele privind majorarea dobanzii cheie.
De altfel, BNR si Ministerul Finantelor au intervenit si vinerea trecuta pentru a absorbi excesul de lei de pe piata monetara, iar pe fondul dobanzilor stabile de circa 8% pe an cursul s-a stabilizat in apropierea nivelului de 3,7 lei pentru un euro.
"Presiunile pentru deprecierea leului ar trebui sa se atenueze in perioada urmatoare, ceea ce inseamna ca euro ar putea fi tranzactionat in intervalul 3,65-3,71 lei", considera Ionut Dumitru, analistul sef al Raiffeisen Bank. El subliniaza totusi ca riscurile sunt in principal de depasire a acestor niveluri, in conditiile in care investitorii sunt inca reticenti fata de leu, iar orice date negative ar putea sa determine noi deprecieri.
BNR a calculat vineri un curs de 3,6972 lei pentru un euro, cu 1,18 bani peste nivelul precedent. Dolarul a castigat 0,68 bani, urcand la 2,5290 lei. Saptamana trecuta banca centrala a intervenit pe piata monetara in fiecare zi pentru a regla nivelul lichiditatilor prin licitatii surpriza, mentinand astfel dobanzile pe termen scurt la niveluri apropiate de rata de politica monetara (de 8% pe an).
Oficialii BNR au aratat saptamana trecuta ca leul inregistreaza in prezent o depreciere nejustificat de puternica, dupa supraaprecierea din vara, iar dinamica rapida a cursului este ingrijoratoare. Si Dumitru noteaza ca acum cursul este "usor peste nivelul de echilibru". El se asteapta ca BNR sa majoreze dobanda cheie cu jumatate de punct procentual, la 8,5% pe an, la urmatoarea sedinta pe probleme de politica monetara, programata pe 4 februarie.
In aceste conditii, leul a reusit sa beneficize saptamana trecuta de o revenire a investitorilor financiari pe pietele din regiune, iar vineri, cand monedele vecine au inregistrat deprecieri usoare, cotatiile au coborat marginal la Bucuresti, potrivit datelor publicate de Banca Centrala Europeana (BCE). Autoritatea monetara europeana culege independent date privind evolutia cotatiilor pe fiecare piata. Potrivit BCE, cursul a coborat vineri cu 1,11 bani, la 3,6749 lei pentru un euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO