Bănci și Asigurări

Raiffeisen a strâns 150 mil. euro de la BERD şi un sindicat de bănci

Raiffeisen a strâns 150 mil. euro de la BERD şi un sindicat de bănci

Autor: Voican Razvan

13.09.2011, 00:02 565

Raiffeisen Bank, a patra bancă după active la jumătatea acestui an, a contractat un împrumut pe termen mediu de 150 mil. euro, din care 40 mil. euro provin de la BERD, iar restul de 110 mil. euro de la un sindicat de bănci.

"Banii împrumutaţi se vor folosi pentru finanţarea activităţii generale a băncii. Scadenţa pentru tranşa de la BERD este de 5 ani, compusă din doi ani şi jumătate de graţie plus doi ani şi jumătate pentru plata principalului, în timp ce pentru suma sindicalizată scadenţa este la doi ani cu rambursare tip bullet (integrală la maturitate - n.r.)", spune James Stewart, vicepreşedinte pe trezorerie şi pieţe de capital al Raiffeisen. El precizează că banca nu are nevoie de aceşti bani pentru refinanţarea vreunui alt credit important ajuns la scadenţă.

Prezenţa BERD în acest aranjament de finanţare a făcut ca pentru partea sindicalizată de 110 mil. euro Raiffeisen să plătească o marjă de 1,75% peste referinţa EURIBOR, în condiţiile în care CDS-urile pentru România (costul asigurării contra riscului de default) se situează în prezent la 340 de puncte de bază (3,4 puncte procentuale) în contextul tensiunilor de pe piaţa externă.

James Stewart precizează că împrumutul de 150 mil. euro nu afectează planurile pentru lansarea în acest an a programului de finanţare externă EMTN (prin emisiuni succesive de titluri în euro pe termen mediu), care rămân neschimbate. În primăvară AGA băncii a aprobat un astfel de program de finanţare cu plafon de 1,5 mld. euro pe doi ani.

Sindicalizarea de 110 mil. euro a avut drept aranjori principali mandataţi iniţial şi administratori ai registrului de subscriere BNP Paribas, Commerzbank, un grup de subsidiare membre ale Raiffeisen Group, incluzând banca-mamă Raiffeisen Bank International, plus americanii de la Wells Fargo.

Pe de altă parte, din structura de finanţare au făcut parte bănci "anomine" pentru piaţa internaţională a sindicalizărilor: aranjor principal este o bancă finlandeză - Pohjola Bank, aranjor principal senior este o bancă austriacă pe nume Hypo Noe, iar coaranjor o instituţie financiară slovenă - Adria Bank.

BERD afirmă că împrumutul aranjat pentru Raiffeisen are ca scop deblocarea accesului la pieţele de capital pentru băncile româneşti, fiind prima sindicalizare pentru o bancă locală de la declanşarea crizei în 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO