Bănci și Asigurări

Radu, UniCredit: Facem orice pentru firmele care vin cu capital

Răsvan Radu: Preferăm să nu ne implicăm în partea de management al companiilor

Răsvan Radu: Preferăm să nu ne implicăm în partea de management al companiilor

22.06.2010, 00:00 200

El spune că şi pe piaţa bancară, care înregistrează un numărrelativ mare de jucători în condiţiile în care nu creşte, sunt deaşteptat achiziţii şi consolidări mai degrabă decât restructurăriabrupte, individuale.

Radu estimează că în următorii trei - cinci ani sectorulcorporate va aduce cel mai mult business pentru bănci, în timp ceprofitabilitatea din anii trecuţi a segmentului de retail "nu maieste acolo".

"Vrem să creştem în continuare în zona corporate pentru că aicilucrurile se vor mişca mai repede. Vrem să devenim lider pe piaţaserviciilor pentru companii", a declarat şeful UniCredit.

La sfârşitul trimestrului I banca a urcat pe locul 5 înclasamentul celor mai mari instituţii de credit după active, cu 20mld. lei, întrecând CEC Bank.

Radu explică în acest context desemnarea lui Gianfranco Bisagni,fost şef al sucursalei UniCredit din Hong Kong, ca vicepreşedinteexecutiv pe divizia de corporate banking a UniCredit Ţiriac Bank.De asemenea, Ciprian Păltineanu, cu experienţă la Credit Suisse sauUniCredit CAIB, a fost numit şef al recent înfiinţatei divizii deFinancing&Advisory, specializată în finanţări structurate,sindicalizări, fonduri europene.

"Economia trece printr-o perioadă dificilă şi avem nevoie de oechipă de management puternică pentru a putea creşte businessul.Bisagni cunoaşte bine grupul, ceea ce este foarte important pentruun manager de corporate banking pentru a putea oferi clienţilorbeneficiile lucrului cu un grup bancar internaţional."

Radu susţine că UniCredit Ţiriac Bank are o situaţie financiarăstabilă care îi permite să continue să dea credite. "Împingem câtputem creşterea creditării."

În actuala perioadă banca se concentrează pe sectorul public, pemarile companii cu capital de stat, aşteptându-se ca acestea săgenereze cele mai multe tranzacţii şi să facă cele mai multeinvestiţii.

Responsabil cu zona clienţi mari locali şi sector public esteŞerban Tănăsescu, fiul fostului ministru al finanţelor MihaiTănăsescu, care a lucrat anterior la UniCredit CAIB şi la DeutscheBank.

Cât priveşte sectorul privat, şeful UniCredit spune că pentrumenţinerea susţinerii din partea băncii este foarte importantă"atitudinea capitalistului român", care ar trebui să-şi susţinăpropriul business, dar în multe cazuri este în continuare maiinteresat de conservarea stilului de viaţă privat.

"Multinaţionalele s-au ajustat rapid aducând capital şi reducânddependenţa de finanţarea bancară, în timp ce companiile româneştinu au reuşit performanţe asemănătoare. Nimic nu poate compensaprezenţa acţionarului şi suportul cu capital prin care să ne aratecă are încredere în business şi este dispus să investească încontinuare."

Deşi are mai mulţi clienţi companii în restructurare, UniCreditnu este interesată nici să preia acţiuni, nici să se implice directîn managementul firmelor respective.

"Preferăm să nu ne implicăm în partea de management. Putem săaducem manageri din afară sau dacă este cazul investitoriinteresaţi să vină cu capital."

Radu consideră că românilor care conduc firme autohtone nu lelipsesc nici aptitudinile manageriale, nici cunoaşterea pieţei, cio înţelegere mai bună a zonei financiare.

Noul credit ipotecar în lei nu e profitabil, dar vrem săgenerăm cerere

Creditul ipotecar în lei lansat recent de UniCredit la o dobândăformată din rata interbancară ROBOR la trei luni revizuibilă lasfârşitul fiecărui trimestru plus 3,25% nu este profitabil, însăbanca încearcă astfel să genereze cerere, spune Răsvan Radu.

"Vrem să avem un credit ipotecar în lei cu dobândă sub 10% pean, astfel încât lumea să ştie că există şi varianta finanţării înmoneda naţională. Cele mai importante solicitări de credite pentrulocuinţe vor rămâne în euro, însă credem că pe măsură ce dobânda derefinanţare va mai scădea şi va reveni nevoia de credite, vom puteagenera şi o anumită cerere pentru lei, mai degrabă pe termenmediu." Din cauza crizei, data intrării României în zona euro se vaamâna probabil dincolo de 2015.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO