Bănci și Asigurări

Radu, UniCredit: Căutaţi pieţe de export pe dolari

Radu, UniCredit: Căutaţi pieţe de export pe dolari
22.06.2010, 00:00 20

Firmele româneşti nu trebuie să rămână blocate pe efortul de aexporta în zona euro, ci să meargă să-şi caute pieţe pe dolari undear fi putut câştiga foarte bine în această perioadă ca urmare adeprecierii euro faţă de moneda americană, afirmă Răsvan Radu(desen), preşedintele executiv al UniCredit Ţiriac Bank.

"Şansa ieşirii României din criză este legată de exporturi. Acuma devenit foarte limpede că nu ne mai putem aştepta la o ieşireinerţială, pe seama revenirii zonei euro, care iată că se amână.Trebuie să ne orientăm mult mai mult în direcţia susţineriiexporturilor pe pieţe non-euro, iar statul să aibă un rol foarteimportant în uşurarea accesului companiilor româneşti." ŞefulUniCredit spune că acum se vede eroarea abandonării unor pieţevechi precum Turcia, Rusia, Serbia sau ţările arabe pe care firmeleromâneşti ar putea fi competitive, în timp ce companiile dinBulgaria îşi cresc puternic exporturile în dolari.

"În ultimele şase luni situaţia economică a afectat foarteputernic în special firmele româneşti şi sunt sectoare precumretailul comercial de pe care dispar pur şi simplu. Trebuie să avemşi companii româneşti competitive."

Radu admite că firmele autohtone sunt dependente de bănci, însăsusţine că este esenţial aportul de capital al acţionarilor, caresă arate că au încredere în businessul lor.

"Nu se poate ca sprijinul să vină doar de la bancă. Avem multesituaţii de restructurări de companii şi dacă există aport alacţionarilor noi facem absolut orice pentru a susţine firmelerespective pentru că sunt cazuri în care noi vedem chiar mai multpotenţial decât acţionarii înşişi."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO