Radu, UniCredit: Căutaţi pieţe de export pe dolari

Autor: Razvan Voican 22.06.2010

Firmele româneşti nu trebuie să rămână blocate pe efortul de a exporta în zona euro, ci să meargă să-şi caute pieţe pe dolari unde ar fi putut câştiga foarte bine în această perioadă ca urmare a deprecierii euro faţă de moneda americană, afirmă Răsvan Radu (desen), preşedintele executiv al UniCredit Ţiriac Bank.

"Şansa ieşirii României din criză este legată de exporturi. Acum a devenit foarte limpede că nu ne mai putem aştepta la o ieşire inerţială, pe seama revenirii zonei euro, care iată că se amână. Trebuie să ne orientăm mult mai mult în direcţia susţinerii exporturilor pe pieţe non-euro, iar statul să aibă un rol foarte important în uşurarea accesului companiilor româneşti." Şeful UniCredit spune că acum se vede eroarea abandonării unor pieţe vechi precum Turcia, Rusia, Serbia sau ţările arabe pe care firmele româneşti ar putea fi competitive, în timp ce companiile din Bulgaria îşi cresc puternic exporturile în dolari.

"În ultimele şase luni situaţia economică a afectat foarte puternic în special firmele româneşti şi sunt sectoare precum retailul comercial de pe care dispar pur şi simplu. Trebuie să avem şi companii româneşti competitive."

Radu admite că firmele autohtone sunt dependente de bănci, însă susţine că este esenţial aportul de capital al acţionarilor, care să arate că au încredere în businessul lor.

"Nu se poate ca sprijinul să vină doar de la bancă. Avem multe situaţii de restructurări de companii şi dacă există aport al acţionarilor noi facem absolut orice pentru a susţine firmele respective pentru că sunt cazuri în care noi vedem chiar mai mult potenţial decât acţionarii înşişi."