Bănci și Asigurări

Radu, UniCredit: Ar putea urma o crestere, dar relativ redusa

Radu, UniCredit: Ar putea urma o crestere, dar relativ redusa

Rasvan Radu spune ca viteza creditarii depinde in primul rand de cerere

13.05.2009, 15:38 23

UniCredit Tiriac Bank a inregis-trat in primul trimestru o scadere usoara a creditelor inregistrate in bilantul propriu, cu 100 de milioane de euro, soldul coborand la 2,88 miliarde de euro.

Rasvan Radu, presedintele executiv al bancii, spune ca principala problema a fost cererea si are asteptari moderate privind perspectivele de crestere pentru trimestrele urmatoare. "Depinde de cerere in primul rand, dar in niciun caz nu sunt temeri cum ca ar putea creste intr-un mod alert. Ar putea fi o crestere, dar relativ redusa ca dimensiune", a declarat Radu.
O parte din creditele acordate de banca au fost inregistrate in bilantul actionarului sau majoritar, Bank Austria, subsidiara grupului UniCredit care coordoneaza activitatea filialelor din regiune. Potrivit datelor prezentate de UniCredit Tiriac, soldul creditelor externalizate era la sfarsitul lui martie de putin peste un miliard de euro. In total, soldul creditelor intermediate de UniCredit Tiraic se ridica astfel la sfarsitul lui martie la 17,4 miliarde de lei (echivalentul a 4,1 miliarde de euro).
Bancile locale prefera in continuare sa externalizeze din creditele acordate (in special pe zona de corporate), pentru a evita costurile mari legate de constituirea de rezerve minime obligatorii, dar si pentru a-si diminua cerintele de capital.
 
Accelereaza pe depozite
Depozitele atrase de UniCredit Tiriac au urcat in primul trimestru cu 256 de milioane de euro, pana la aproape 2,13 miliarde de euro. In aceste conditii, raportul credite/depozite a coborat spre 120% in martie, de la 140% la sfarsitul anului trecut.
Grupurile internationale, care pana anul trecut au pompat agresiv fonduri pentru creditare pe piata locala, isi incurajeaza acum subsidiarele sa se bazeze intr-o masura mai mare pe sursele atrase individual.
Banca opera la sfarsitul lui martie o retea teritoriala de 260 de unitati, avand aproape 3.200 de angajati, cu 26% mai multi decat in primul trimestru din 2008.
Cheltuielile cu salariatii au fost de 17 milioane de euro in primele trei luni din 2009, fata de 16 milioane de euro, in perioada similara din 2008. Eliminand efectul deprecierii leului, cresterea acestor cheltuieli ar fi fost mai mare cu aproape 19%.
Pe fondul cresterii profitului net la 31 de milioane de euro, rentabilitatea capitalurilor a urcat la 28%.
 
Tiriac a platit 45 mil. euro in 2008 pentru 4,65% din UniCredit Tiriac
UniCredit Bank Austria, actionarul majoritar al UniCredit Tiriac Bank, a vandut anul trecut un pachet de 4,65% din banca romaneasca omului de afaceri Ion Tiriac, pentru suma de 45 mil. euro, conform raportului anual al UniCredit Bank Austria. Astfel, UniCredit si-a diminuat participatia de la 55,21% la 50,56%, in timp ce firmele controlate de Tiriac (Redrum International Investments si Vesanio Trading) au ajuns sa detina peste 45%. UniCredit Bank Austria precizeaza ca aceasta vanzare a fost prevazuta in contractul de fuziune dintre HVB Tiriac Bank si UniCredit Romania, care s-a realizat in 2007.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO