Bănci și Asigurări

Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu: BNR este deschisă la dialog şi nu refuză o invitaţie asumată de Parlamentul României

Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu: BNR este...

Autor: Mediafax

29.01.2019, 15:35 371

BNR este oricând deschisă la dialog şi nu refuză o invitaţie în acest sens asumată de Parlamentul României în ansamblul său, a declarat Mediafax Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR. 

„Consiliul de Administraţie al BNR a fost numit de Parlament prin votul în plen, şi în consecintă o discuţie în Parlament se poate face cu reprezentarea şi acordul tuturor forţelor politice, cu implicarea Comisiilor de Finanţe – Bănci. Cadrul de aşa zisă discuţie pe care l-a pregătit dl senator Zamfir nu a arătat reprezentativitatea parlamentară că atare, de vreme ce un alt senator a contestat invitaţia adresată BNR. A fost demersului unui politician care din păcate mizează pe un şir de false probleme cum ar fi manipulare dobânzilor, neprobată nici acum, şi nu o invitaţie onestă la discuţii. În consecintă, o discuţie clarificatoare în acel cadru ar fi fost imposibilă şi ar fi adus mai multă confuzie decât clarificări. BNR respectă Parlamentul României în ansamblul său, că instituţie fundamentală a statului şi îşi arată încă o dată disponibilitatea la un dialog pe teme reale, în folosul tuturor celor interesaţi de subiectele care intră în aria ei de competenţă definită de lege”, a spus Dan Suciu.

Senatorul ALDE Daniel Zamfir a anunţat, marţi, că săptămâna viitoare, guvernatorul BNR Mugur Isărescu va fi audiat de Comisia Economică şi cea de Buget Finanţe a Senatului, invitaţia urmând să fie transmisă prin Biroul Permanent al Senatului.

Zamfir i-a trimis o invitaţie guvernatorului BNR pentru marţi, 29 ianuarie, dar, prin vocea purtătorului de cuvânt al Băncii Naţionale, Dan Suciu, Isărescu a refuzat invitaţia. Suciu a susţinut că senatorul ALDE trebuie să răspundă, mai întâi, acuzaţiilor de abuz în serviciu, iar o asemenea audiere şi discuţie nu poate avea loc într-un climat de informaţii false.

Senatorul ALDE Daniel Zamfir a anunţat că îi va chema la audieri în Comisia economică a Senatului pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi pe Marius Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei pentru a da explicaţii despre calcularea indicelui ROBOR. Senatorul a prezentat o serie de documente cu date despre ROBOR şi cu declaraţii ale guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO