Bănci și Asigurări

Proprietarul RIB trebuie sa aduca de acasa inca 2 mil. dolari

10.01.2003, 00:00 217

Romanian International Bank (RIB) va face anul acesta investitii in jur de 2 milioane de dolari pentru cresterea creditarii si lansarii de produse si servicii noi, pentru extinderea retelei de sucursale si pentru finalizarea implementarii noului soft bancar. Conducerea actuala a bancii si actionarii nu considera in acest moment  utila extinderea activitatii bancii si in alte domenii conexe cum ar fi cel al asigurarilor sau al leasingului. 
"In afara de investitiile directe, vor mai avea loc doua majorari de capital - facute de actionarii actuali - astfel incat la sfarsitul anului acesta sa ajunga la 370 miliarde de lei de la 264 miliarde de lei acum. Reteaua de sucursale va creste cu inca 6, de la 4 acum, iar tinta noastra vor fi persoanele fizice si firmele mici si mijlocii", spune Ion Ghica, presedintele RIB.
Proprietarul RIB este, incepand din 22 mai 2002, cetateanul american Daniel Kendrick Roberts, presedintele bancii Merchant's Bank of California. El  detine in prezent 99,77% din capitalul bancii, restul actiunilor fiind detinute de o parte din conducerea actuala a RIB. Vanzatorul a fost atunci statul turc care dupa criza financiara prin care a trecut sistemul bancar turc in toamna anului 2000 a preluat banca  Summer, actionarul majoritar al al RIB.
Capitalul social al RIB a fost majorat atunci la 15,8 milioane de dolari. Roberts a platit pentru pachetul majoritar de actiuni in jur de 4, 5 milioane de dolari, la care s-au adaugat 3,2 milioane de dolari sub forma majorarii de capital si a unui imprumut subordonat destinat sprijinirii bancii.
Initial negocierile pentru vanzarea RIB s-au purtat cu banca americana unde Roberts este actionarul majoritar. Daniel Roberts este presedintele Merchant's Bank of California si detine un pachet de aproape 80% din aceasta banca. Merchant's Bank of California, N.A. are sediul in Los Angeles si ofera servicii financiare de comert, factoring si de transferuri de bani in Romania. Pe site-ul bancii nu sunt oferite informatii privind actionarii si nici rezultatele financiare. Transferurile de bani din SUA si Canada se realizeaza numai pentru Romania.
Ghica spune ca banca isi va schimba cel mai probabil si numele dar deocamdata actionarul principal nu s-a decis asupra acestuia.
RIB a incheiat anul trecut cu un profit net de 30 miliarde de lei, nivel considerat de conducere multumitor dat fiind faptul ca banca nu a inregistrat tocmai rezultate multumitoare in anii trecuti. Dupa criza financiara prin care a trecut sistemul bancar turc in toamna anului 2000, RIB al carei actionar majoritar a fost banca turca Summer, a intrat si ea intr-o perioada de stagnare. Extinderea teritoriala a fost oprita, nu au mai fost lansate produsele bancare, iar cele deja existente au fost oferite restrictiv.
Banca are in prezent active de aproape 700 miliarde de lei, dupa ce nivelul acestora era de 400 miliarde de lei in momentul preluarii bancii de catre noii actionari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO