Bănci și Asigurări

Proprietarii BRD cred in revenirea pretului actiunilor

11.04.2001, 00:00 24


Oficialii Bancii Romane pentru Dezvoltare (BRD) si ai actionarului majoritar Group Societe Generale sustin ca pretul actiunilor BRD isi va reveni dupa scaderea drastica, de aproape 60%, din ultimele doua luni.

"In ultima perioada preturile de tranzactionare s-au indepartat foarte mult de valoarea reala a actiunii BRD. Asa cum am mai spus, intr-o piata si pe o bursa care nu are adancime, in care BRD reprezinta 50% din capitalizare, cateva ordine de vanzare, doar 215 din 5.500 de salariati si pensionari ai BRD, si cativa brokeri determina tranzactiile.

BVB nu va putea creste decat daca societati mari la nivelul Romaniei, cum este BRD, vor fi cotate la bursa. Cred ca in urmatoarea perioada vor aparea si investitori importanti, iar pretul actiunilor BRD va ajunge curand aproape de sau peste pretul de deschidere", a spus Bogdan Baltazar.

BRD a cazut la 13.100 lei/actiune, ultimul pret de tranzactionare, de la 30.000 lei , dupa ce salariatii au avut posibilitatea sa isi vanda actiunile obtinute la un pret mult mai mic in 1999.

Philippe Citerne, directorul general al Group Societe Generale, considera ca scaderea actiunilor BRD este legata de piata de capital romaneasca, de lichiditatea extrem de scazuta si nu in ultimul rand de "lipsa unor investitori strategici care sa o ridice (n.r.-piata de capital romaneasca).

"Din experienta noastra ii sfatuiesc pe actionari sa nu se grabeasca sa isi vanda actiunile. Cand Societe Generale a decis sa se listeze la bursa, era cu foarte putin timp inainte de marea criza din 1987, iar in prima zi de tranzactionare pretul de deschidere a fost cu mult sub pretul ofertei de vanzare de actiuni.

Cei ca noi, care am decis sa ne pastram actiunile, au avut numai de castigat. De atunci si pana acum cursul actiunilor Societe Generale a crescut de patru ori", spune Philippe Citerne.



Groupe Societe Generale se felicita ca a intrat destul de repede in Romania

Grupul financiar francez, Groupe Societe Generale, actionarul majoritar al Bancii Romana pentru Dezvoltare, este multumit de afacerea pe care a demarat-o in urma cu doi ani cand a cumparat pachetul majoritar de actiuni al bancii romanesti, fiind interesat chiar de extinderea in alte domenii - fonduri mutuale, asigurari si factoring.

"Dupa primele rezultate obtinute, Societe Generale este foarte multumita de aceasta investitie. Chiar daca mediul economic ramane dificil, rezultatele bancii au progresat in mod considerabil in anul 1999 si, mai ales, in 2000.

Suntem interesati de piata romaneasca si ca urmare ne vom implica in industria fondurilor mutuale, vom gasi o cale de dezvoltare a relatiilor cu societatea de asigurari Commercial Union, si in plus ne vom implica mai mult in promovarea factoringului", a declarat ieri Phlippe Citerne, directorul general al grupului Societe Generale.

El a adaugat ca "ambitia noastra este ca BRD, cu ajutorul Grupului Societe Generale si continuand sa participe activ la dezvoltarea economiei, sa isi dezvolte activitatile atat in directia clientilor corporativi, cat si a celor individuali, in special prin extinderea gamei de produse si imbunatatirea calitatii serviciilor".

Plasamentele in economia reala ale Bancii Romane pentru Dezvoltare-Group Societe Generale sunt de 47%.

"In prezent detinem 22,5% din piata creditului neguvernamental, cota de piata pe segmentul finantarilor persoanelor juridice este de 19,7%, in timp ce la creditatea persoanelor fizice cota de piata a fost de 29,1%. In plus, in total credite, ponderea celor neperfomante este in prezent de 3,2%", a afirmat ieri si presedintele Consiliului de Administratie al BRD-SocGen, cu ocazia prezentarii rezultatelor financiare pe anul 2000.

Profitul net al bancii a fost anul trecut de 1.354,8 miliarde de lei (in crestere cu 76,7% fata de 1999), repartizarea acestuia fiind urmatoarea: 321,7 miliarde de lei pentru constituirea fondului de rezerva, 232,9 miliarde de lei pentru constituirea rezervei generale pentru riscul de credit, 752,2 miliarde de lei dividende cuvenite actionarilor si 48 miliarde de lei pentru fondul de participare a salariatilor. Actionarii au aprobat ca dividend brut suma de 2.158,6 lei pe actiune.

Referitor la bugetul de venituri si cheltuieli pentru anul 2001, strategia de dezvoltare a bancii include un profit net de 1.709,4 miliarde de lei, o cifra de afaceri de 35.413,5 miliarde de lei si un volum total al cheltuielilor de 33.764 miliarde de lei.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels