Bănci și Asigurări

Profitul OTP a scazut de cinci ori in trimestrul III, la 0,7 mil. euro

Profitul OTP a scazut de cinci ori in trimestrul III, la 0,7 mil. euro

Laszlo Diosi, directorul general al OTP Bank

15.11.2009, 23:28 17

OTP Bank, filiala locala a celui mai mare grup financiarmaghiar, a castigat in trimestrul al treilea 0,7 milioane de euro,de circa cinci ori mai putin decat in perioada similara din 2008.Castigul a fost erodat de cheltuielile cu provizioanele pentrupierderi din credite, de peste 6 milioane de euro la nivelultrimestrului.

"Este exact asa cum ne-am asteptat, in partea a doua a anului auaparut cerinte mai mari de provizionare. Probabil provizioanele vorcontinua sa creasca pana in primul trimestru din 2010, dupa caresituatia se va imbunatati", spune Laszlo Diosi, directorul generalal OTP Bank.

El afirma ca banca va ramane pe profit si in trimestrul alpatrulea, desi nevoile de constituire de provizioane vor ramaneimportante.

"Este totusi un lucru bun ca in Romania nu ne confruntam cu o'alunecare de teren', ponderea creditelor neperformante ramanerelativ scazuta comparativ cu Rusia sau Ucraina."

Cumulat pe primele noua luni ale anului, OTP a obtinut un profitnet de 2,7 milioane de euro (779 de milioane de forinti maghiari,potrivit raportului publicat de grupul OTP la Budapesta). Inperioada similara din 2008 banca inregistrase o pierdere neta de196 de milioane de forinti.

Banca a reusit sa ramana pe plus in conditiile in care profituloperational a urcat puternic in trimestrul al treilea, la aproape 7milioane de euro. Exprimat in forinti, profitul a fost cu 30% maimare fata de cel din trimestrul al doilea si mai mult decat dublucomparativ cu cel din trimestrul trei 2008. OTP a reusit sa facaeconomii de costuri semnificative, in timp ce veniturile au foststabile fata de trimestrul precedent.

Anul acesta OTP a facut provizioane de 13 milioane de europentru a acoperi pierderile potentiale din credite neperformante,din care cheltuieli de 6,3 milioane de euro au fost concentratedoar in trimestrul al treilea. Pe trimestrul al doilea bancainregistrase un mic venit din reluarea unor provizioane, inconditiile in care calitatea portofoliului de credite seimbunatatise in urma unor masuri de restructurare.

"In trimestrul al doilea OTP Bank Romania a lansat un program deprotectie a debitorilor, dublat si de o campanie de colectare.Programul a fost concentrat pe zona creditelor cu ipoteca",potrivit raportului OTP Bank.

La sfarsitul trimestrului al treilea, 10% din creditele dinportofoliu trecusera prin proceduri de restructurare, totalulincluzand si expuneri pe firme mici sau companii.

"Aproximativ 20% din creditele ipotecare restructurate aveau lasfarsitul lunii septembrie intarzieri la plata ratelor de cel putino zi", arata raportul grupului.

Pe fondul programelor pentru imbunatatirea calitatiiportofoliului de credite, ponderea neperformantelor (imprumuturi cuintarzieri la plata ratelor mai vechi de 90 de zile) a urcat maiincet in trimestrul al treilea comparativ cu primul trimestru,ajungand la 2,3% din total.

Provizioanele acopera insa in proportie de 104% crediteleneperformante, ponderea imbunatatindu-se sensibil fata detrimestrul al doilea, cand era de 92%.

Orientare pe economisire

Portofoliul de credite al OTP Bank s-a contractat in trimestrulal treilea atat pe segmentul de retail, cat si pe corporate. Inschimb, banca a continuat sa isi consolideze baza de depozite.

Soldul total al creditelor a coborat de la 1,11 la 1,09 miliardede euro din iunie pana in septembrie. Grosul expunerilor suntconcentrate pe zona de retail, cu un total de 0,73 miliarde deeuro.

Pe partea de depozite, soldul a urcat la aproape 336 de milioanede euro in septembrie, de la 325 de milioane de euro in iunie.Chiar si in aceste conditii, creditele raman de peste trei ori maimari decat depozitele, OTP fiind dependenta de finantarile primitede la banca-mama. O parte din credite sunt transferate in bilantulbancii-mama la Budapesta, insa grupul nu mai prezinta detaliataceste informatii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO