Bănci și Asigurări

Profitul Băncii Transilvania a urcat de aproape două ori în primul semestru, la 65,6 mil. lei

Profitul Băncii Transilvania a urcat de aproape două ori în primul semestru, la 65,6 mil. lei

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax

01.08.2011, 09:38 923

Banca Transilvania (TLV) a obţinut un profitnet aproape dublu în primul semestru, de 65,6 milioane lei (15,6milioane euro), faţă de câştigul de 33,2 milioane lei înregistratîn aceeaşi perioadă a anului trecut.

"Rezultatele obţinute în prima parte aacestui an sunt, şi de această dată, promiţătoare. Focusul nostru afost creşterea sustenabilă a profitului şi a cotei de piaţă. Toatecele patru linii de afaceri ale băncii noastre au fost gestionateadecvat actualului context economic. Am continuat şi continuăm săacordăm credite, iar prin produsele şi serviciile lansate înprimele şase luni venim cu soluţii financiare pentru clienţiinoştri. Ştim că anul 2011 va fi, în continuare, cu provocări,tocmai de aceea suntem precauţi, dar pregătiţi pentru a atingeobiectivele stabilite pentru acest an", a declarat, într-uncomunicat, directorul general al băncii, RobertRekkers.



Profitul brut realizat în primul semestru, de 85,2 milioane lei,este cu 42% peste cel din perioada similară a anului trecut, de 60milioane lei.



Cheltuielile nete cu provizioanele înregistrate în primele şaseluni au fost de 295 milioane lei, diminuate cu 35 milioane lei,faţă de valoarea înregistrată în aceeaşi perioadă a anuluiprecedent, potrivit băncii.



"Din aceste rezultate reiese faptul că sunt înregistrate semne destabilizare în ceea ce priveşte calitatea portofoliului decredite", se spune în comunicat.



Veniturile operaţionale au crescut în primele şase luni cu aproape3%, la 746,6 milioane lei (178,6 milioane euro), de la 725,8milioane lei în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Cele mai mari venituri, de 500,8 milioane lei(119,8 milioane euro), au provenit din dobânzi şi au fost cu 2%peste cele din primele şase luni ale anului trecut, de 491,1milioane lei.



Totodată, cheltuielile operaţionale au avansat cu 9%, la 366,1milioane lei (87,6 milioane euro), de la 335,7 milioanelei.

"Această creştere a fost determinată deextinderea reţelei de unităţi a Băncii Transilvania, de majorareacontribuţiei la Fondul de Garantare a Depozitelor de la 0,2% la0,3%, aplicat soldului depozitelor, precum şi de creşterea cu 5% acotei privind TVA", se arată în comunicat.



Tot ca urmare a extinderii activităţii Băncii Transilvania aucrescut, cu 6%, cheltuielile cu personalul, faţă de perioadasimilară a anului trecut, de la 164,5 milioane lei, la 173,7milioane lei.


Ca urmare a controlului strict al costurilor,precum şi a creşterii constante a profitului, raportul cost/venit afost menţinut la un nivel "acceptabil", la 30 iunie acesta fiind de49%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO