Bănci și Asigurări

Profitul Bancii Transilvania a stagnat in trimestrul al doilea

Profitul Bancii Transilvania a stagnat in trimestrul al doilea

Robert Rekkers, CEO Banca Transilvania

03.08.2006, 20:04 15

Banca Transilvania a inregistrat in trimestrul al doilea al acestui an o crestere a profitului net de doar 0,6% in lei si 3,7% in euro comparativ cu perioada similara a anului trecut, din cauza inaspririi conditiilor de pe piata bancara. Normele din ce in ce mai restrictive ale BNR, dar si investitiile realizate de banca in aceasta perioada pentru majorarea cotei de piata au fost principalii factori care au determinat diminuarea puternica a ritmului de crestere al profitului.
Profitul net al bancii pe al doilea trimestru a fost de 31,35 mil. lei (8,92 mil. euro), comparativ cu 31,15 mil. lei (8,6 mil. euro) in trimestrul al doilea din 2005.
"Sunt mai multi factori care au afectat rezultatul financiar al Bancii Transilvania in trimestrul al doilea. Volatilitatea ridicata a pietei de capital, scaderea marjelor de dobanda, dar si concurenta tot mai mare si lupta pentru cote de piata si-au pus amprenta asupra rezultatelor. In plus, reglementarile BNR au franat ritmul de crestere al pietei", a declarat Robert Rekkers, directorul general (CEO) al Bancii Transilvania.
Pe primele sase luni ale anului Banca Transilvania a raportat un castig net de 58,7 milioane de lei (16,58 mil. euro), in crestere cu 13% in lei si 16% in euro comparativ cu aceeasi perioada a lui 2005. In primul trimestru, profitul net al bancii inregistrase o crestere de 31% in lei fata de primele trei luni ale anului trecut.
Profitul raportat de banca s-a incadrat in estimarile analistilor de pe piata de capital, ale caror prognoze au oscilat intre 57 mil. lei (16 mil. euro) si 67 mil. lei (18,9 mil. euro).
Daca profitul net al Bancii Transilvania aproape a stagnat in trimestrul al doilea, activele bancii au crescut cu aproape 19% in lei, atingand 6,25 mld. lei (1,75 mld. euro ) la finele lunii iunie. Datorita acestei cresteri de activ, Banca Transilvania a urcat de pe locul 9 pe locul 5 in topul bancilor din Romania, cu o cota de piata de 4,34%.
"Am realizat investitii foarte mari pentru a ne creste cota de piata, prin extinderea retelei teritoriale, upgradarea sistemului informatic si promovare. Este important sa ne crestem cota de piata pentru a ocupa o pozitie strategica in sistemul bancar, totusi nu vom sacrifica profitul pentru a atinge acest obiectiv", a precizat Rekkers.
Pentru acest an, Banca Transilvania si-a bugetat un profit brut de 132 milioane de lei (37,2 mil. euro la un curs mediu de 3,55 lei/ euro - n. red.), cu 20% mai mare comparativ cu profitul brut realizat in 2005.
Banca Transilvania s-a orientat in acest an in special pe segmentul IMM-urilor si pe segmentul de retail. Banca a deschis in prima jumatate a acestui an 61 de unitati noi, reteaua teritoriala a bancii atingand la sfarsitul lunii iunie 276 de unitati.
La Bursa, actiunile Bancii Transilvania au stagnat ieri, in asteptarea rezultatelor financiare, inchizand sedinta de tranzactionare la pretul de 1,07 lei/actiune. Capitalizarea bursiera a bancii se ridica la aproximativ 1,1 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO