Bănci și Asigurări

Profitul Bancii Romanesti a stagnat pe fondul investitiilor in extindere

Profitul Bancii Romanesti a stagnat pe fondul investitiilor in extindere

Click pentru imaginea marita

01.06.2007, 18:15 13

Banca Romaneasca, filiala locala a grupului elen NBG, a obtinut in primul trimestru un profit operational de 3,2 milioane de euro, in crestere cu numai 4% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Modificarea modesta a profitului a avut loc pe fondul unei majorari mai rapide a cheltuielilor operationale, care au crescut cu 29% pana la aproape 11 milioane de euro, in timp ce veniturile au urcat cu 22%, potrivit datelor publicate la Atena de NBG.
Evolutia a aparut in conditiile in care banca este in plin proces de extindere a retelei teritoriale: la sfarsitul lui martie opera 79 de unitati, cu 33 mai multe decat in aceeasi perioada a lui 2006. Pana la sfarsitul acestui an reteaua ar trebui sa ajunga la 150 de unitati. Oficialii bancii nu au putut fi contactati pentru a comenta rezultatele.
Banca Romaneasca a obtinut venituri din dobanzi de 10,6 milioane de euro, cu 18% mai mult decat in perioada similara a anului trecut. In schimb, veniturile din comisioane au urcat mai repede, cu 36%, pana la 3,5 milioane de euro. Ritmul este influentat de baza de comparatie redusa, insa arata si tendinta - regasita la nivelul intregului sistem - de reorientare catre alte surse de profit, in conditiile in care marjele de dobanda se ingusteaza constant.
Creditele acordate de banca au consemnat in schimb o crestere rapida, urcand cu 72% intre martie anul trecut si martie curent, pana la 831 de milioane de euro. Expansiunea a fost echilibrata intre segementele corporativ si de retail, ambele inregistrand ritmuri apropiate de 72%. Activele Bancii Romanesti se ridicau la 1,22 miliarde de euro la sfarsitul lui martie. In aceste conditii, Romania este a doua piata externa ca marime pentru NBG dupa Bulgaria, concentrand aproape 19% din activele din Europa de Sud-Est.
Banca Romaneasca a acordat finantari de 372 de milioane de euro clientilor individiduali, insa segmentul corporatist ramane majoritar, cu imprumuturi de 459 mil. euro. Pe zona de retail, finantarile au crescut in primele trei luni cu 7%, in timp ce pe segmentul corporate expansiunea a fost cu 16%.
Ponderea creditelor neperformante a scazut usor, la 0,5% din portofoliu in martie, fata de 0,6%, cat era la sfarsitul anului trecut. In martie anul trecut ponderea era de 0,4%. Potrivit datelor NBG, numarul clientilor de retail din Romania a crescut cu 30% intre martie 2006 si martie anul acesta, iar numarul cardurilor de credit emise s-a dublat. Totodata, soldul creditelor ipotecare a marcat o crestere cu 133%. Depozitele atrase de la clienti au inregistrat o dublare, urcand la 406 milioane de euro. Desi au inregistrat o crestere mai dinamica, sursele atrase de la clientela raman cu mult in urma creditelor acordate.
Situatia este specifica de altfel majoritatii bancilor de pe piata, insa analistii subliniaza ca nu este sustenabila. Oficialii NBG au aratat la inceputul anului ca sunt dispusi sa sustina pentru o perioada cresterea rapida a bancii, pentru a nu pierde "oportunitatile" oferite de o piata in dezvoltare, insa pe termen mai lung asteapta ca filiala locala sa isi asigure finantarea din sursele atrase de la clienti. Pe fondul extinderii retelei teritoriale, Banca Romaneasca a angajat aproape 300 de oameni, ajungand la 1.181 de salariati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO