Bănci și Asigurări

Profilul clientului care dă în plată: Are în medie 43 de ani, un sold al creditului de 290.000 de lei şi un grad de îndatorare de 74%

Profilul clientului care dă în plată: Are în medie 43...

Autor: Anelis Baciu

15.12.2016, 18:00 391

Persoanele care decid să îşi dea în plată locuinţa pentru a stinge datoria la bancă au în medie 43 de ani, un sold al cre­di­tului de 290.000 de lei, echivalentul a 65.200 de euro, şi o pon­dere a ratei lunare în total venituri de 74%, arată datele BNR.  Aproape 4.700 de persoane fizice au notificat băncile pri­vind darea în plată, un număr semnificativ mai mic decât esti­mările iniţiale sumbre ale bancherilor. Peste 80% din noti­fi­cări aparţin debitorilor cu vârste cuprinse între 30 şi 50 de ani.

„Structura pe vârste a debitorilor care au notificat băncile este similară cu cea a ansamblului debitorilor băncilor şi con­fir­mă preponderenţa îndatorării semnificative a populaţiei după vârsta de 30 de ani, când criteriile de bonitate sunt înde­plinite în mai mare măsură“, explică analiştii BNR.

Gradul ridicat de îndatorare reprezintă principala cauză pentru recurgerea la darea în plată, categoria debitorilor în cazul cărora rata la bancă sare de 65% din totalul veniturilor înre­gistrând cea mai mare parte a datoriei notificate (57%), dar şi cel mai mare număr de notificări (56%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO