Bănci și Asigurări

Băncile au vândut credite pentru locuinţe de peste 10 miliarde de lei în ultimul an, în creştere cu 18%

Băncile au vândut credite pentru locuinţe de peste 10...

Autor: Anelis Baciu

01.12.2016, 21:00 216

Conform datelor statistice ale BNR, bancherii au vândut credite noi în lei pentru achiziţia de locuinţe în valoare de 10,3 miliarde de lei în perioada octombrie 2015 - octombrie 2016, cu aproximativ 18% mai mult decât în perioada octombrie 2014-octombrie 2015.

Creşterea din ultimul an a numărului cre­ditelor ipotecare a fost sus­ţinută atât de finanţările acor­date prin pro­gramul guver­namental Pri­ma casă, cât şi de creditele stan­dard, deşi acestea din urmă au fost blo­cate timp de trei luni, din cauza avansurilor mari cerute de bănci ca plasă de siguranţă îm­potriva legii dării în plată.

După ce şi-au dat seama că efectele negative ale dării în plată nu sunt atât de ample precum au estimat iniţial, băncile au coborât avansurile care ajunseseră în medie la 30-35% aproape de ni­velul iniţial, de 15-20%, şi au devenit mai agre­sive în atragerea de cli­enţi pentru a recupera te­renul pierdut, susţin bro­kerii din piaţă.

Doar în acest an băn­cile au acordat credite ipo­tecare în lei în valoare de 8,1 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO