Bănci și Asigurări

ProCredit Bank finanţează cu 1,8 mil. euro grupul Agro Nevada Tim, controlat de Corvin Mateiu, pentru achiziţia de utilaje agricole. “Peste 45% din finanţările noastre în zona de vest a ţării sunt dedicate fermelor mici şi mijlocii”

ProCredit Bank finanţează cu 1,8 mil. euro grupul Agro...

Autor: Cristina Bellu

21.08.2023, 13:35 180

ProCredit Bank acordă un împrumut de 1,8 mil. euro grupului Agro Nevada Tim, controlat de Corvin Mateiu, unul dintre cei mai mari fermieri din România, în vederea achiziţiei de tractoare, semănători, discuri şi accesorii noi, prin Programul „AGRI” de cofinanţare a IMM-urilor în parteneriat cu Fondul European de Investiţii.

„Peste 45% din finanţările noastre în zona de vest a ţării sunt dedicate fermelor mici şi mijlocii. (…) Investiţiile efectuate de companie în utilaje noi şi sisteme de irigaţii, se încadrează în strategia noastră de finanţare a investiţiilor în agricultura sustenabilă şi prietenoasă cu mediul”, spune Karoly Kiss, Director al Sucursalei ProCredit Bank din Timişoara.

Exploataţia Agro Nevada Tim, cu sediul în localitatea Voiteg, este cea mai mare fermă vegetală din judeţul Timiş cu acţionariat 100% românesc.

Compania a fost construită pe o strategie de extindere, atât prin luarea de suprafeţe în lucru, cât şi prin achiziţii, astfel că în prezent grupul Agro Nevada Tim are în exploatare peste 16.000 de hectare de teren agricol.

În ultimii doi ani compania a investit 5 mil. euro şi într-un sistem modern de irigaţii, sumă din care mai mult de jumătate a fost susţinută din resurse proprii.

„Dată fiind mărimea fermei noastre, una dintre provocările cu care ne confruntăm este capacitatea de a efectua lucrările la timp, în termeni de eficienţă sporită şi nivel ridicat de calitate. În condiţiile actuale, volatilitatea preţurilor la valorificarea recoltei de cereale creşte importanţa controlului costurilor de producţie şi reducerea acestora. Investiţia de faţă ne ajută să obţinem un randament mai bun şi o calitate consecventă a culturilor, la costuri de producţie considerabil mai mici” explică Corvin-Petru Mateiu, Administrator Agro Nevada Tim.

Printre principalele culturi din portofoliul producătorului se numără cele pentru alimente de bază, precum grâul, rapiţa, porumbul şi soia.

Parteneriatul dintre ProCredit Bank şi Agro Nevada Tim a debutat în 2014, totalul finanţărilor din ultimii ani ajungând la 4 mil. euro. Finanţarea a fost utilizată pentru investiţii pe termen lung, având drept scop dezvoltarea afacerii şi eficientizarea proceselor de lucru.

Finanţarea actuală,  de 1,8 mil. euro, a fost acordată în parteneriat cu Fondul European de Investiţii, printr-un program ce are ca scop dezvoltarea afacerilor agricole din România. Împrumuturile au ca principal avantaj subvenţionarea dobânzilor şi reducerea nevoilor de garanţii cu până la 50% şi se adresează fermierilor şi antreprenorilor din zonele rurale.

ProCredit Bank România este parte a Grupului ProCredit, format din bănci comerciale pentru întreprinderi mici şi mijlocii (IMM-uri).

ProCredit Holding AG & Co. KGaA, cu sediul în Frankfurt am Main, Germania, este compania-mamă a grupului ProCredit, orientat spre dezvoltare, care constă din bănci comerciale pentru întreprinderile mici şi mijlocii (IMM-uri). Pe lângă concentrarea operaţională asupra Europei de Sud-Est şi de Est, grupul ProCredit este, de asemenea, activ în America de Sud şi în Germania.

Acţiunile societăţii sunt tranzacţionate pe segmentul Prime Standard la Bursa de Valori din Frankfurt.

Acţionarii principali ai ProCredit Holding AG & Co. KGaA includ investitorii strategici Zeitinger Invest şi ProCredit Staff Invest (vehiculul de investiţii pentru personalul ProCredit), KfW, societatea olandeză DOEN Participaties BV şi, recent, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

În calitate de companie mamă a Grupului, conform Legii Bancare germane, ProCredit Holding AG & Co. KGaA este supravegheată la nivel consolidat de Autoritatea Federală Germană de Supraveghere Financiară (Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht, BaFin) şi de Bundesbank din Germania.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO