Bănci și Asigurări

Problemele din Germania ale HVB nu se vor extinde in Europa Centrala si de Est

28.02.2003, 00:00 16

Problemele cu care se confunti in Germania grupul HVB Bank si programul drastic de restructuare si reducere a costurilor nu va afecta filalele sale din Europa Centrala si de Est, inclusiv Romania, tarile din aceasta zona fiind considerate ca fiind in aria de crestere. Potrivit oficialilor HVB Bank Romania se asteapta ca in acest an investitiile in aceasta zona sa creasca.
"Problemele cu care se confrunta HVB Bank sunt limitate la Germania si sunt in contextul dificultatilor cu care s-a confruntat intreaga economie germana si implicit sistemul bancar. Acesta este de fapt si motivul pentru care HVB a anuntat un program de restructurare si reducere a costurilor , inclusiv prin vanzare de active. Acest program de restructurare nu va afecta insa Bank Austria Creditanstalt si mai ales filialele din Europa Centrala si de Est care sunt considerate in zone de dezvoltare si ca atare se asteapta ca investitiile in aceste tari sa creasca", a comentat pentru ZF Dan Pascariu, presedintele HVB Bank Romania.
El spune ca, punctual vorbind de Romania, planuri de extindere din acest an vizeaza deschiderea a 5 sucursale, dar nu a mentionat valoarea totala a investitiilor si nici rezultatele financiare pe anul trecut. "Deocamdata actionarii nostri nu considera ca este momentul sa facem publice rezultatele financiare", spune Pascariu.
Bank Austria Creditanstalt, care este prezenta pe piata romaneasca  prin filiala sa HVB Bank Romania, este responsabila in cadrul HVB Group pentru Europa Centrala si de Est. Grupul detine in aceasta regiune 900 de sucursale in 15 tari, devenind astfel cea mai mare retea bancara din regiune.
La sfarsitul anului trecut , HVB Group anunta ca intentioneaza sa  se dezvolte prin forte proprii pe piata romaneasca, tintele stabilite pana in 2005 fiind o cota de piata dupa active de 5% si deschiderea in fiecare an a cate 4-6 sucursale. Asta inseamna ca se vizeaza practic dublarea cotei de piata - acum acesta fiind in jur de 2,4- 2,5%. Cat despre sucursale banca are acum doar cinci si asta in aproape cinci ani de functionare.
Demararea unei strategii mai agresive de crestere pe piata romaneasca a HVB Group este destul de asteptata, si inca de anul trecut, mai ales dupa venirea unui al grup austriac puternic - Raiffeisen.
HVB Bank Romania a obtinut in 2001 un profit net de 170 miliarde lei (aproape sase milioane de euro), de aproape 21 de ori mai mare in comparatie cu anul 2000. Pentru anul trecut, conducerea de la Bucuresti isi propusese la inceputul anului cresterea principalilor indicatori financiari cu 30-40% in termeni reali. Pe parcursul lui 2002 si nici pana in acest moment insa nu au mai fost facute publice rezultatele financiare trimestriale sau semestriale, politica bancii fiind, cel putin declarativ, de a-si prezenta cifrele annual si numai dpa ce sunt auditate.
Activele totale ale bancii cu crescut in termeni nominali in 2001 cu 79% pana la peste 8.000 de miliarde de lei (aproximativ 300 de milioane de euro), iar rentabilitatea capitalurilor bancii s-a situat la 34%, nivelul cel mai ridicat dintre toate filialele grupului din zona.
Banca a inregistrat, la sfarsitul anului 2001, capitaluri proprii de 814 miliarde de lei (aproximativ 30 de milioane de euro), cu 190% mai mult in comparatie cu anul anterior.
Anul acesta banca a introdus catorva produse de retail, printre care un instrument de credit ipotecar care este  destinat persoanelor fizice cu venituri peste medie. De asemenea, banca a emis carduri sub sigla Visa, care s-au adaugat celor Eurocard/Mastercard emise pana acum.

Pierderile HVB Group in 2002: 821 mil. euro
Grupul bancar HVB Group, numarul doi in Germania, a raportat o pierdere de 821 milioane de euro pe anul trecut, dubla fata de asteptarile analistilor. Ca urmare, a anuntat ca nu va distribui dividende actionarilor, pentru prima oara in ultima jumatate de secol.
Confruntata cu cresterea economica firava si cu inmultirea cazurilor de insolvabilitate din Germania, banca si-a marit anul trecut provizioanele pentru credite neperformante la nivelul record 3,8 miliarde de euro, mai mult decat Deutsche Bank si Commerzbank la un loc.
Pierderea de anul trecut urmeaza unui profit de 1,54 miliarde inregistrat in 2001, din care banca a distribuit dividende de 85 de centi pe actiune.
Situatia cea mai grava a aparut pe al patrulea trimestru, cand grupul a inregistrat o piedere bruta de 1,085 miliarde de euro, dupa o pierdere de 447 milioane pe primele trei trimestre. Provizioanele pentru credite neperformante aferente ultimului trimestru au fost de 1,32 de miliarde de euro.
Totusi pentru anul acesta oficialii grupului estimeaza "o ameliorare sustinuta" a activitatii de baza si spera sa se revina la profit in primul trimestru. Luna trecuta, HVB a anuntat un plan de ameliorare a structurii bilantului si de  crestere a ratingului prin vanzarea unor active riscante in valoare de 100 de miliarde de euro. Planul implica in special vanzari de active si reorganizarea diviziei imobiliare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO