Bănci și Asigurări

Probleme pentru una dintre cele mai mari bănci americane: Gigantul Goldman Sachs este acuzat de statul malaezian că ar fi încălcat securitatea naţională

Probleme pentru una dintre cele mai mari bănci...

Autor: Tibi Oprea

17.12.2018, 15:25 226

Autorităţile din Malaezia au intentat acuzaţii penale împotriva Goldman Sachs şi a foştilor directori Tim Leissner şi Roger Ng Chong Hwa pentru “violări grave ale legilor securităţii” referitoare la fondul suveran de investiţii de 6,5 miliarde de dolari, scrie Bussines Insider.

Goldman Sachs International şi două sucursale asiatice ale băncii de pe Wall Street au fost acuzate în baza legilor privind valorile mobiliare pentru omisiunea de informaţii materiale şi publicarea de declaraţii false în documente din 2012 şi 2013 legate de vânzarea de obligaţiuni internaţionale de către fondul de investiţii 1MDB, în totalitate deţinut de stat prin Ministerul de Finanţe.

Autorităţile de stat au declarat că vor solicita amenzi de nivelul miliardelor de dolari, precum şi timp petrecut în închisoare pentru vinovaţi corespunzător cu cifrele implicate în acest scandal.

Fondul de investiţii 1MDP este subiect de investigaţii legate de corupţie şi spălare de bani în cel puţin şase ţări.

“Frauda lor merge până în inima pieţelor noastre de capital şi dacă nu este instituită nicio procedură penală împotriva acuzatului, subminarea sistemului nostru financiar şi integritatea pieţei vor rămâne nepedepsite”, a declarat luni într-un comunicat Tommy Thomas, Procurorul General al Malaeziei.

Goldman a câştigat aproximativ 600 de milioane dolari în taxe pentru majorarea de 6,5 miliarde de dolari a fondului. Autorităţile de stat au declarat luni că 2,7 miliarde de dolari din veniturile a trei obligaţiuni 1MDB au fost deturnate.

Un purtător de cuvânt al Goldman Sachs a răspuns luni într-un email: “Credem că aceste acuzaţii au fost greşit direcţionate, ne vom apăra puternic împotriva lor şi aşteptăm cu nerăbdare oportunitatea de a ne prezenta cazul. Compania continuă să coopereze cu toate autorităţile care investighează aceste probleme”.

Analiştii au spus că Goldman ar putea fi nevoită să aloce între 500 de milioane de dolari şi un milliard de dolari pentru rezerve legale în următoarele patru trimestre pentru a se pregăti pentru potenţiale amenzi. Banca nu şi-a dezvăluit rezervele totale. Acţiunile Goldman se tranzacţionează la bursa din New York în scădere cu 1,79%.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO