Bănci și Asigurări

Privatizarea in energie: asiguratorii si-au scos antenele

14.02.2003, 00:00 34

 Privatizarea marilor companii din industria energetica romaneasca deschide o piata cu un potential imens pentru companiile de asigurari.
Doua sucursale ale Electrica, SNP Petrom ar trebui sa fie, de-acum intr-un an, in mani private, iar de-acum in doi ani, inca doua sucursale la Electrica si ambele Distrigaz-uri. Iar cum proprietarii privati sunt mult mai grijulii cu activele sau cu raspunderile lor, companiile de asigurari abia asteapta privatizarea.

Asigurare? Poate casco...
"La nivelul sistemului energetic romanesc asigurarile contractate sunt la nivele minime, aproape inexistente. Cele mai multe sunt facute punctual. De exemplu, asigurari pentru accidente de persoane", explica Aurel Badea, director Departament Clienti Importanti din cadrul companiei Allianz-tiriac.
Si Ovidiu Demetrescu, directorul societatii de brokeraj in asigurari London Brokers, spune ca este o piata de mare potential.  "In mod clar este o zona foarte buna. E o piata neexplorata. Companiile de stat, care detin monopol in aceasta zona, n-au programe unitare de asigurare. Si-au facut asigurari doar ad-hoc, daca a cerut o banca, adica doar pentru activele depuse de gaj", spune Demetrescu.
In companiile de stat - chiar daca acestea desfasoara afaceri cu riscuri ridicate, cum sunt cele din domeniul energetic - asigurarea este privita ca o cheltuiala inutila, mai spune Demetrescu.
"Este curios cum o mare parte a directorilor din companiile de stat din acest sector  se gandesc la masinile lor, pentru care cumpara asigurare casco, dar ignora riscul business-ului pe care il conduc. Mai ales ca, dat fiind marimea companiei, s-ar putea absorbi foarte usor intern astfel de pagube, cum e o masina distrusa. Dar probabil ca este greu sa mai treci prin Consiliul de Administratie iarasi o cheltuiala pentru o masina, asa ca mai buna e o asigurare. Problema e ca riscurile mari, care nu pot fi <<inghitite>> intern, nu sunt asigurate", sustine Demetrescu.  

Despre ce bani ar fi vorba?
"Este greu de estimat la cat se vor ridica primele din aceasta zona. Oricum, ideea este ca potentialii viitori cumparatori ai pachetelor majoritare nu pot fi decat investitori strategici sau financiari internationali, care discuta tot la nivel international si programele de asigurare", spune Aurel Badea de la Allianz-tiriac. 
Ca urmare, in competitia pentru acesti clienti nu va intra toata lumea.
"In mod sigur, vor intra in joc asiguratorii internationali reprezentati in Romania. Riscurile sunt mari, si chiar daca asiguratorii locali vor fi tentati sa le subscrie, vor avea sanse mici din doua puncte de vedere: din cauza programelor internationale in care vor fi incluse companiile preluate, apoi pentru ca nu pot tehnic acoperi riscul la nivel local-asa ca le trebuie reasigurare, iar conditiile sunt destul de dure acum pe aceasta piata", mai spune Badea.
Intr-adevar, si reprezentantii AIG Romania, sucursala de asigurari generale ale celei mai mari companii de asigurari din Statele Unite, si-au  scos deja "antenele".
"Urmarim cu interes privatizarea marilor companii energetice. Va fi un business foarte bun in aceasta zona", spune Mihnea Tobescu, director general al AIG Romania. El crede ca primele din acest sector ar putea ajunge in urmatorii ani la peste 10 milioane $. Adica aproape 20-25% din piata de acum a asa numitei asigurari "property" - care include asigurari de incendiu si calamitati naturale si asigurari de daune la proprietati
Si directorul general al brokerului de asigurari Marsh are atentia incordata.
"Ne uitam foarte atent la aceasta piata, mai ales ca Marsh are divizii de oil&energy la nivel international. Putem spune chiar ca am intrat deja in aceasta zona, prin participarea la licitatia pentru implementarea unui sistem de risk management pentru Transelectrica", explica Cristian Fugaciu, directorul Marsh Romania.
Marile afaceri pentru asigurari prin privatizarea companiilor energetice sunt confirmate de cazurile Sidex, Alro sau Petromidia. Imediat dupa privatizare, Petromidia si Sidex si-au negociat programe complexe de asigurare, iar Alro chiar inainte, la presiunea unuia dintre actionarii minoritari care avea intentia de a cumpara compania, Marco International.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO