Bănci și Asigurări

Primele date despre evoluţia economiei în T2/2023 surprind piaţa. BCR: Există un decalaj semnificativ între rata de creştere a PIB-ului serie brută şi cea ajustată sezonier. Agricultura ar putea fi o surpriză pozitivă într-o revizuire viitoare din partea INS

Primele date despre evoluţia economiei în T2/2023...

Autor: Cristina Bellu

16.08.2023, 13:30 1744

Analiştii BCR spun că primele date privind evoluţia economiei în T2/2023, transmise miercuri de Institutul Naţional de Statistică, indică un decalaj semnificativ între rata de creştere a PIB-ului real neajustat şi cea ajustată sezonier, respectiv de 1,1% an/an faţă de 2,7% an/an, dar consideră că, pe măsură ce vor fi disponibile date suplimentare, INS va revizui creşterea economică.

“Considerăm că seriile cronologice istorice ale PIB-ului vor avea parte de revizuiri suplimentare din partea INS pe măsură ce vor fi disponibile date suplimentare. Agricultura ar putea fi o surpriză pozitivă”, spun analiştii BCR într-un raport al băncii.

România a avut în primul semestru al anului o creştere economică de 1,7%, pe serie brută, în condiţiile în care PIB-ul s-a majorat cu 2,4% în primul trimestru şi cu 1,1% în trimestrul doi al anului, arată datele INS publicate miercuri.

Pe serie ajustată sezonier, PIB a crescut cu 2,8% în primele şase luni şi cu 2,7% în T2.

Serviciile furnizate companiilor au continuat să susţină PIB-ul real în T2/2023, înregistrând un avans de 0,4% în primele două luni ale celui de-al doilea trimestru faţă de T1/2023, arată analiza BCR.

Pe de altă parte, serviciile pentru populaţie s-au contractat cu 4% în primele două luni din T2/2023 faţă de T1/2023.

În paralel, producţia industrială a scăzut cu 2,8%, una dintre cele mai mari scăderi trimestriale în ultima perioadă, în timp ce vânzările cu amănuntul au scăzut cu 0,6%.

Lucrările de construcţii au înregistrat un declin minor, de minus 0,3%.

“Pentru 2023, ne aşteptăm în continuare la o încetinire a ritmului de creştere a PIB-ului la 2,1% an/an, în condiţiile în care se estimează că cererea externă va scădea, în timp ce consumul ar trebui să rămână principalul motor de creştere, dar cu o contribuţie mai scăzută faţă de 2022”, estimează analiştii BCR.

De asemenea, potrivit analizei BCR, este de aşteptat ca investiţiile să susţină creşterea PIB-ului în acest an în contextul în care atragerea de fonduri UE prin programele Next Generation şi alte programe multianuale ar putea urca la 4-5% din PIB în 2023 faţă de 3,5% din PIB în 2022.

Pentru 2024, analiştii BCR prognozează o revenire a creşterii PIB-ului la 4,2% an/an.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO