Bănci și Asigurări

Primăria Bârlad, obligată de instanţă la plata a 1,39 milioane lei către Finanţe pentru neplata TVA

Primăria Bârlad, obligată de instanţă la plata a...

Autor: Teodor Istrate

27.10.2015, 16:58 281

Curtea de Apel Iaşi a decis ca Unitatea Administrativ Teritorială (UAT) Bârlad să plătească la bugetul de stat suma de 1,39 milioane de lei, după ce primăria nu a perceput TVA de la persoanele fizice şi juridice care au cumpărat teren din domeniul privat al municipiului în perioada ianuarie 2007 - iulie 2011, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Pe lângă suma impusă de instanţă, magistraţii ieşeni au obligat autorităţile locale din Bârlad şi la plata de penalităţi şi majorări de întârziere aferente celor aproape 1,4 milioane de lei.

Decizia Curţii de Apel Iaşi vine ca urmare a contestării de către Primăria Bârlad a raportului de control întocmit de Direcţia Generală a Finanţelor Publice Vrancea în ianuarie 2013, prin care obliga UAT la plata a 2,8 milioane de lei, reprezentând taxa pe valoare adăugată, la care se adaugă majorări de întârziere. Astfel, judecătorii ieşeni au admis în parte solicitarea autorităţilor bârlădene, de anulare a obligaţiilor de plată, diminuându-le de la 2,8 milioane lei la 1,39 milioane lei.

Reprezentanţii Primăriei Bârlad susţin că, practic, debitul stabilit acum de către Curtea de Apel Iaşi a fost achitat prin plata lunară de la bugetul local a unor sume de bani, în urma unui grafic de reeşalonare până în 2018 stabilit de comun acord cu Finanţele Publice.

"Suma totală impusă pentru neplata TVA se ridica, conform raportului de control, la 3,8 milioane de lei. Până acum, Primăria Bârlad a achitat 1,6 milioane de lei, deci mai mult decât suma stabilită de instanţă. Evident, aşteptăm comunicarea deciziei de către instanţă pentru a vedea exact ce obligaţii de plată avem”, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Primăriei Bârlad, Constantin Niţuc.

Hotărârea dată de Curtea de Apel Iaşi nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs în termen de 15 zile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO