Bănci și Asigurări

Predictibilitate mai mare pentru costul creditelor

25.04.2008, 19:18 25

Bancherii au inceput sa introduca alternative de structurare a costului pentru creditele de retail, astfel incat clientii pot sa aleaga intre variante care ofera stabilitate, transparenta - urmarind evolutiile pietelor - sau permit contractarea unei sume mai mari, avand o dobanda initiala mai mica.
Ultima miscare vine de la UniCredit Tiriac, care permite acum clientilor sa aleaga intre trei structuri de pret. O miscare similara facuse in februarie si Raiffeisen Bank, care ofera pentru creditele cu garantii imobiliare posibilitatea de a opta intre mai multe moduri de stabilire a dobanzii.
La UniCredit Tiriac, clientii pot alege intre varianta "clasica" - dobanda variabila si comision lunar, o alternativa cu dobanda variabila dar fara alte comisioane sau o dobanda indexata la indicatori ai pietelor monetare. Ultima varianta este destinata doar clientilor care contracteaza credite cu garantii imobiliare. In acest caz, banca aplica o marja proprie de 4,5 puncte peste ROBOR (indicatorul pietei monetare pentru lei), respectiv 3,5% peste indicatorii la euro sau dolar.
Mai recent, grecii de la Alpha Bank au lansat un credit imobiliar cu dobanda programata in primii doi ani, dupa care aceasta devine variabila. Dobanda este mai mica in primul an, permitand contractarea unei sume mai mari, insa creste sensibil in al doilea an de contract. Banca lansasese anterior un credit "cu optiuni", in cazul caruia dupa 5 sau 7 ani clientul poate opta intre a continua sa plateasca ratele inca 20 sau 23 de ani, rambursarea anticipata sau vanzarea imobilului ipotecat si stingerea datoriei.
Si BCR ofera in mod standard pentru creditele imobiliare dobanzi fixe in primul an sau chiar in primii doi ani (in acest caz, dobanda este insa mai mare de la inceput). De altfel, majoritatea bancilor pastreaza in oferta mai multe tipuri de credite care raspund acelorasi nevoi de finantare, permitand astfel clientilor sa opteze intre diferite structuri de costuri.
Legarea dobanzii de un indicator al pietelor monetare confera mai multa transparenta in structura costului. Clientii resimt insa in aceasta varianta direct evolutiile de pe pietele interbancare, beneficiind rapid de ieftiniri ale costului finantarilor, dar cu riscul de a vedea dobanda crescand rapid atunci cand dobanzile urca pe pietele interbancare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO