Bănci și Asigurări

PPF da cu 33% mai mult pentru actiunile Romexterra

PPF da cu 33% mai mult pentru actiunile Romexterra

In august, actionarii au stat la coada sa-si vanda actiunile la 6 lei/titlu. Puteau castiga mai mult daca mai aveau rabdare

18.09.2006, 19:42 48

Compania de private-equity PPF Investments va lansa incepand de miercuri o oferta de cumparare a actiunilor Romexterra Bank adresata tuturor actionarilor bancii la un pret mai bun decat oferta societatii cipriote Demera - oferta agreata de conducerea bancii si de principalii actionari. Dupa oferta, Demera ar urma sa transfere actiunile bancii ungare MKB.
PPF Investments, o companie de private-equity inregistrata in insula Jersey (amplasata in sudul Marii Britanii), cunoscuta ca paradis fiscal, ofera in nume propriu si al investitorilor sai un pret de 8 lei/actiune, cu 33% mai mare decat pretul oferit de Demera (6 lei/actiune). Actionarii Romexterra care au subscris pana acum in oferta societatii din Cipru au facut astfel o afacere proasta, intrucat nu mai pot retrage actiunile.
De altfel, Petromservice, companie in spatele careia se afla, conform informatiilor de pe piata, omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu, a hotarat vineri in cadrul unei Adunari Generale vanzarea catre Demera a pachetului de 0,6% detinut la Romexterra.
Presedintele Romexterra este Adrian Radu, fost oficial al Bancii Nationale. El a lucrat inainte de 2000 la Grupul Financiar Gelsor, care apartinea lui Sorin Ovidiu Vantu, si a fost presedintele Bancii Romane de Scont, care a intrat in faliment. Vanzarea Romexterra este supervizata de Liviu Luca, seful sindicatelor din Petrom. Romexterra a fost fondata de mai multe companii din industria de petrol si gaze si de salariatii acestora. Romexterra are circa 100.000 de actionari persoane fizice care detin 77,13% din totalul actiunilor bancii.
Pretul mai mare pare surprinzator, in conditiile in care cei de la PPF Investments nu vor putea achizitiona pachetul majoritar al bancii, acesta fiind deja asigurat de Demera, conform reprezentantilor Romexterra. In plus, cei de la PPF Investments nici nu cunosc in detaliu situatia financiara a bancii romanesti. Conform lui Michal Sus?k, CEO al PPF Investments, atingerea de catre Demera a pragului de 50% din actiunile bancii nu a schimbat in niciun fel planurile de lansare a unei oferte.
El a mai spus ca planurile companiei prevad si implicarea in managementul Romexterra. "In cazul tuturor societatilor in care investim participam activ in management pentru a obtine cele mai bune rezultate", a declarat Sus?k pentru ZF.
Surse din piata financiara afirma ca desi s-a aratat interesata sa ofere un pret mai bun actionarilor Romexterra, conducerea bancii nu le-a permis celor de la PPF sa desfasoare un due-dilligence (audit in vederea preluarii) si nici accesul la registrul actionarilor bancii pentru a-i informa pe acestia prin posta privind existenta unei oferte de cumparare la un pret mai bun.
Conducerea Romexterra nu a putut fi contactata ieri pentru a comenta contraoferta PPF.
Oferta Demera, inceputa in urma cu doua luni, ar urma sa se incheie sambata, 23 septembrie, in timp ce oferta cehilor urmeaza sa dureze pana vineri 6 octombrie. In cadrul ofertei, PPF Investments colaboreaza cu societatea de avocatura Voicu&Filipescu, colectarea actiunilor urmand sa se desfasoare prin sucursale ale Raiffeisen Bank din cateva orase. Oferta cehilor evalueaza Romexterra la 110 milioane de euro, in timp ce pretul oferit de Demera evalueaza banca la circa 80 de milioane de euro.
Oferta grupului ceh a aparut pe piata pe fondul nemultumirii mai multor actionari ai bancii privind modul in care conducerea Romexterra a negociat vanzarea bancii si pretul, pe care acestia il considerau mic in comparatie cu valoarea reala. Acestia au constituit un "grup de initiativa" care ar grupa circa 17% din actiunile banci pentru a stabili o strategie comuna in legatura cu actiunile pe care le detin. Din grup fac parte Iosif Pop, fost presedinte al Bancii Transilvania si patronul IMO Grup din Cluj, sau compania Dafora Medias, controlata de omul de afaceri Gheorghe Calburean. Reprezentantii grupului afirmasera ca au ajuns la un acord pentru vanzarea actiunilor pe care le detin catre PPF.
Oferta lansata de PPF nu este conditionata de atragerea unui anumit numar de actiuni din Romexterra, dupa ce PPF intentiona initial sa cumpere actiunile doar daca subscrierile reprezinta 20% din banca.
PPF Group, o companie independenta de PPF Investments, fusese interesata initial de lansarea unei oferte pentru pachetul majoritar al Romexterra, dar a renuntat la aceasta oferta dupa ce ungurii de la MKB au anuntat ca si-au asigurat pachetul majoritar.
PPF Investments a fost infiintata in 2005 si este o companie de administrare a investitiilor de private equity, specializata in tarile in tranzitie. Conform reprezentantilor acesteia, desi PPF Group le-a permis utilizarea brandului PPF, cele doua companii sunt independente din punctul de vedere al activelor si afacerilor.
PPH Investments administreaza in prezent un singur vehicul financiar - PPF Alpha, cu active de circa 800 de milioane de dolari (630 milioane de euro). In afara de sediul din insula Jersey, compania mai are birouri la Londra, Praga si Beijing.
Conform informatiilor din piata, dupa lansarea ofertei MKB la 6 lei/actiune, mai multe grupuri financiare, printre care Banca di Verona sau TBIH - divizia financiara a grupului israelian Kardan, au tatonat terenul pentru lansarea unei contraoferte pentru actionarii Romexterra.

Cine a vandut deja
Conform informatiilor din piata, Petrom, Petrom Service, E.ON Gaz Romania (fost Distrigaz Nord), Distrigaz Sud si Delta Asigurari au vandut sau au decis sa vanda in cadrul ofertei initiate de Demera. Pe de alta parte, Romgaz si Transgaz au decis sa nu vanda actiunile in oferta initiata de Demera.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO