Bănci și Asigurări

Portughezii de la Millenium BCP intra pe piata locala cu o banca noua

Portughezii de la Millenium BCP intra pe piata locala cu o banca noua

Paulo Teixeira Pinto, presedintele Millenium BCP, cea mai mare banca din Portugalia

27.07.2006, 18:38 20

Portughezii de la Millenium BCP, finalista invinsa de Erste - Austria in cursa pentru privatizarea BCR, va dezvolta o banca de la zero, pentru a intra pe piata locala.
"In ceea ce priveste Romania, ne reiteram interesul de a lansa operatiuni greenfield in aceasta tara si in prezent pregatim documentatia necesara pentru a obtine licenta si autorizatiile de la autoritatile locale; dupa ce acestea vor fi obtinute, vom prezenta pietei date detaliate in privinta acestui proiect", a declarat Paulo Teixeira Pinto, presedintele Millenium BCP, in cadrul conferintei de presa prin care banca si-a anuntat rezultatele financiare pe primul semestru.
Portughezii au anuntat inca din perioada privatizarii BCR ca piata locala este strategica in planurile de dezvoltare ale Millenium si ca intentioneaza sa intre fie printr-o achizitie, fie printr-un proiect greenfield.
Millenium a fost invinsa in faza finala a procesului de privatizare a BCR de austriecii de la Erste Bank, care au acceptat sa plateasca 3,75 de miliarde de euro, pentru un pachet de 61,88% din actiunile celei mai mari banci romanesti. De altfel, inca de la inceputul anului au circulat pe piata locala informatii privind o posibila intrare a portughezilor in sistemul bancar local.
La sfarsitul lui iunie, Millenium BCP avea active in valoare de 76,3 miliarde de euro, adica de aproximativ doua ori mai mult decat totalul activelor din sistemul bancar romanesc. In primul semestru, banca portugheza a obtinut un profit net de aproape 396 mil. euro, cu 30% peste rezultatul aferent primelor sase luni din 2005.
Portughezii au reusit sa tina sub control costurile, inregistrand o diminuare a raportului cost/venituri, principalul indicator de eficienta, cu aproximativ cinci puncte procentuale, pana la 55,3%.
Sistemul bancar romanesc ramane atractiv pentru investitorii internationali, datorita potentialului semnificativ de crestere, in special pe segmentul de retail. Pe de alta parte, majoritatea bancherilor spun ca preturile pe piata locala sunt prea mari, iar dezvoltarea organica poate fi mai eficienta, mai ales pentru ca jucatorii au deja operatiuni aici.
Alti doi jucatori incearca in prezent sa obtina controlul unor banci romanesti. ATEbank - Banca Agricola a Greciei - a acceptat sa plateasca 35,8 mil. euro pentru un pachet de 57% din actiunile Mindbank, una dintre cele mai mici banci din sistem. Totodata, maghiarii de la MKB desfasoara o oferta de achizitie, incercand sa obtina pachetul majoritar al Romexterra, o banca cu active de mai putin de 400 mil. euro. In ambele cazuri, derularea tranzactiilor este ingreunata de segmentarea puternica a actionariatului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO