Bănci și Asigurări

Popa, BNR: Măsurile de prudenţialitate vor apărea la sfârşitul acestui an

Popa, BNR: Măsurile de prudenţialitate vor apărea la sfârşitul acestui an

Autor: Claudia Medrega

08.08.2011, 15:14 838

Măsurile de prudenţialitate legate de creditarea populaţiei vorapărea la sfârşitul acestui an, fiind necesare discuţii cu băncile,potrivit lui Cristian Popa, viceguvernator al BNR.

"Este nevoie de dezbatere publică, de discuţii cu băncile.Debitorii neprotejaţi erau cei aflaţi în vizorul BNR. Sunt măsurimenite să echilibreze creditele în lei şi cele în valută. Crediteleipotecare în euro nu vor putea fi substituite de creditele în lei.Economiile nu se fac pe scadenţe mari. Ar însemna să interzicemcreditele ipotecare în valută şi nu vrem să facem acest lucru.Trebuie să ne asigurăm că posibilul contractant al credituluiipotecar este capabil să-şi onoreze plăţile", a declarat Popa.

La jumătatea acestui an, au apărut informaţii legate de unproiect de regulament pregătit de BNR cu noi restricţii pentrucreditul de retail, vizând limitarea împrumuturilor pentru consumla o perioadă de rambursare de cel mult 5 ani, dar şi cerinţepentru un avans mai mare în cazul finanţărilor ipotecare învalută.

Măsuri de limitare a creditului în valută ar viza debitorii carenu sunt acoperiţi faţă de riscul de curs de schimb şi nu ausalariile în valută.

"Nu dorim o reluare a creditării care să ducă la o creştereexagerată a creditului în valută. Sunt măsuri menite să echilibrezecreditele în lei şi în valută", a spus Popa, adăugând că nu seaşteaptă la un avans al creditării semnificativ până când semnalelede creştere economică nu vor fi întărite.

Decizia BNR de a introduce noi restricţii vine în contextul încare cererea de credite - oricum slabă - este canalizată aproapeexclusiv spre finanţările în euro. Creditul în valută reprezintăcirca 60% din creditele de consum şi aproximativ 90% din celeipotecare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO