Caută doar în titlu
Bănci și Asigurări

Popa, BNR: Bancile-mama vor face diferenta intre tari in ceea ce priveste expunerea

O eventuala reducere masiva a finantarilor bancilor - mama catre subsidiarele din Romania ar duce la o crestere economica redusa, ceea ce ar influenta negativ calitatea bilanturilor bancilor cu capital strain prezente in Romania, considera Cristian Popa, viceguvernator al BNR.

"Bancile-mama vor face diferenta intre tari in ceea ce priveste expunerea. Ar putea sa existe limitari la nivel agregat. Nu vad tarile ca fiind egale. Romania ar putea beneficia de mentinerea expunerii. Este o problema de cooperare. Avem interese comune, nu opuse", a declarat Popa la summit-ul The Economist organizat la Bucuresti.

Viceguvernatorul BNR a amintit ca este necesar sa se faca distinctia intre stoc si flux cand se vorbeste despre relatia bancilor-mama cu subsidiarele.

"Nu este vorba de stocul existent, de o eventuala reducere a sumelor existente, ci de viteza fluxurilor. Nu este vorba de capital, ci de finantare, de lichiditate. Exista riscul de crestere mult mai lenta a finantarilor. Putem vorbi de reducerea expunerii atunci cand imprumuturile ajung la scadenta. Daca dezintermedierea nu se va face intr-o maniera ordonata exista riscul de a se inregistra o crestere economica sub potential".

Popa a explicat ca indicatorul de adecvare a capitalului de rang I (Tier 1) este foarte apropiat de cifra de solventa generală. "Cea mai mare parte a expunerilor reprezinta capital social subscris si varsat, care nu poate sa fie repatriat. Capitalul deja adus in Romania este incorporat in bancile locale. Imprumuturile subordonate au o pondere mai mica comparativ cu alte tari din regiune si nu pot sa fie retrase inainte de scadenta. Este un element foarte bun de stabilitate".

O eventuala reducere masiva a finantarilor ar influenta negativ calitatea bilanturilor bancilor cu capital strain, ceea ce nu ar in interesul Romaniei, al bancilor-mama si nici al reglementatorilor si supraveghetorilor, a aratat viceguvernatorul BNR.

El a reamintit importanta stimularii economisirii in lei, care, in timp, poate sa devina o sursa de finantare pentru subsidiare, in paralel cu resursele primite de la bancile-mama.

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.