Bănci și Asigurări

Politele auto au redus profitul Allianz-Tiriac

31.08.2006, 18:46 12

Compania de asigurari Allianz-Tiriac a raportat pentru primul semestru al acestui an un profit net de 15,8 mil. lei (aproape 4,5 mil. euro), in usoara scadere fata de aceeasi perioada din 2005. Anuntul vine pe fondul cresterii cu 34% (in lei) a afacerilor asiguratorului, reducerea profitului fiind cauzata, conform declaratiilor companiei, de daunalitatea ridicata pe zona politelor auto, care reprezinta peste jumatate din portofoliu.
Daunalitatea foarte ridicata pe zona asigurarilor auto este cauza reducerii usoare a profitului, a declarat conducerea companiei. Desi daunele platite sunt similare pentru politele de raspundere civila obligatorie auto (RCA) si pentru cele facultative (Casco), ponderea mai mare a politelor Casco in portofoliul Allianz a afectat mai mult compania.
Politele Casco au reprezentat circa 56% din portofoliul Allianz-Tiriac in primul semestru. Per total, compania a avut prime brute subscrise de 153 mil. euro (541,5 mil. lei) in primele sase luni, in crestere cu 34% in lei. Cresterea a fost de 30% pe asigurari generale (138 mil. euro) si mai rapida, de 96%, pe asigurarile de viata (pana la 15 mil. euro).
Pe asigurari generale, care cuprind vanzarile de polite auto, valoarea daunelor platite a crescut cu 45%, mult mai repede decat cresterea cu 30% a subscrierilor. Pentru a contracara efectele cresterii daunalitatii, compania a demarat programe de control al costurilor de achizitie si administrare.
Cristian Constantinescu, directorul general Allianz-Tiriac, spune ca marja de profit din primele sase luni mentine compania peste media pietei. "La jumatatea anului ne-am revizuit tintele anuale in sens pozitiv", spune el. Constantinescu estimeaza ca firma sa va fi prima care va depasi pragul de un miliard de lei (circa 280 mil. euro) din subscrieri, anul acesta, in conditii de profitabilitate asemanatoare cu cele de anul trecut, cand compania a avut un profit net de 10 mil. euro.
Seful Allianz-Tiriac estimeaza ca intreaga piata s-a ridicat in primul semestru la 750 mil. euro (2,6-2,7 mld. lei).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO