Bănci și Asigurări

Plăţile refuzate au scăzut cu 40% luna trecută, după vârful de un miliard de lei din iulie

Plăţile refuzate au scăzut cu 40% luna trecută, după...

Autor: Anelis Baciu

23.09.2014, 18:31 101

Băncile au refuzat să plătească instrumente de plată în sumă de 567 milioane de lei (128 mil. euro) în luna august pentru că  nu au găsit suficiente lichidităţi în conturile companiilor pentru a onora cecurile şi biletele la ordin emise de acestea, potrivit datelor BNR. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut sumele refuzate la plată s-au redus cu 40%.

Refuzurile se situează la jumătate şi faţă de nivelul înregistrat luna trecută. În iulie instrumentele refuzate la plată au depăşit pragul de un miliard de lei, nivel care nu mai fusese atins din vara anului trecut.

„Evoluţia refuzurilor la plată indică că există destul de multă volatilitate în această zonă. Ne aşteptăm la o scădere a sumelor refuzate pe termen mediu şi lung, dar nu într-un ritm accelerat, deoarece companiile încă mai au probleme structurale. În plus şi legislaţia, deşi a fost înlocuită, dă încă naştere abuzurilor. Mă aştept la o scădere a refuzurilor odată ce noul Cod al insol­venţei va fi aprobat, iar creditarea aferentă capitalului de lucru va reveni“, comentează Mihai Pătrulescu, senior economist al Uni­Credit Ţiriac Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO