Bănci și Asigurări

Plăţile prin bănci au scăzut cu 7,5% în primul semestru, la 106 miliarde de lei

Plăţile prin bănci au scăzut cu 7,5% în primul semestru, la 106 miliarde de lei
01.09.2010, 23:52 32

Valoarea plăţilor interbancare intermediate de Transford,operatorul sistemului electronic de plăţi, a fost de 106 miliardede lei (25,6 mld. euro) în primele şase luni din 2010, în scăderecu 5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Peste trei sferturi din transferurile bancare s-au realizat prinordine de plată, iar restul prin bilete la ordin, cecuri, cambiisau debite directe, arată datele Transfond.

Datele privind plăţile efectuate de operatorii economicireprezintă încă o confirmare a direcţiei economiei, care în primulsemestru s-a contractat cu 2,4% faţă de perioada similară a anuluitrecut. Spre exemplu, anul trecut când Produsul Intern Brut (PIB) aînregistrat un minus de 7,1%, plăţile efectuate prin bănci au căzutcu 30%.

Cea mai mare scădere a fost înregistrată de plăţile cu cecuri,care au înregistrat un minus de 11,7% comparativ cu prima jumătatea anului trecut, ajungând la 9,1 miliarde de lei (2,2 mld. euro).Numărul cecurilor emise a scăzut în aceeaşi perioadă cu 15,7%.

O scădere mai mică, de 3,5%, s-a înregistrat în cazul ordinelorde plată, care sunt decontate în ziua prezentării sau în următoareazi lucrătoare, valoarea acestora totalizând 81,8 miliarde de lei(19,7 mld. euro). Numărul ordinelor de plată a crescut însă cu2,6%, la 24,3 milioane.

Restrângerea consumului se vede cel mai bine în cazultranzacţiilor de direct debit, în principal plăţi de facturiefectuate direct de bancă pe baza unui contract de mandat semnatanterior cu clientul. Astfel, valoarea medie a unei tranzacţii dedirect debit a scăzut cu 43% faţă de primul semestru din 2009, pânăla 9.000 de lei. Valoarea tranzacţiilor s-a restrâns cu 7,6%, la561 milioane de lei, în timp ce numărul acestora a crescut cu62%.

În timp ce plăţile efectuate prin bănci s-au diminuat,refuzurile la plată - cazurile în care banca nu a găsit suficientelichidităţi în contul clientului pentru a onora cecurile, cambiilesau biletele la ordin emise - au crescut cu peste 20%, totalizând4,8 miliarde de lei în perioada ianuarie-iunie, potrivit datelorBNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO