Bănci și Asigurări

Plăţile online cu cardul au crescut cu o treime anul trecut

Autor: Anelis Baciu

28.02.2017, 00:07 666

Românii au început să folosească tot mai mult cardul pentru cumpărături sau pentru plata facturilor în mediul virtual, ceea ce a făcut ca plăţile online cu cardul să accele­re­ze anul trecut cu 32%, până la aproximativ 10 mld. lei (2,2 mld. euro), potrivit calculelor ZF pe baza datelor BNR.

Cu un plus de 32%, plăţile online au înregistrat anul trecut cel mai rapid ritm de creştere dintre toate tipurile de tranzacţii cu cardul.

Specialiştii spun însă că plăţile online vor avea un impact şi mai mare în perioada următoare, fiind alături de plăţile contactless principalul vector de creştere a tran­zacţiilor cu cardul. În ciuda creşterii alerte însă plăţile online au o pondere destul de redusă în totalul tranzacţiilor de plată cu cardul, de circa 20%, restul de 80%, echivalentul a 38 miliarde de lei fiind plăţi la POS-urile comercianţilor.

„Estimăm ca ritmul de creştere a plăţilor cu cardul să accelereze în următorii ani, susţinut de adoptarea de către consumatori a plăţilor contactless şi online, precum şi a celor de utilităţi, taxe şi impozite, şi de extinderea reţelei de acceptare. Plăţile electronice înregistrează creşteri de două cifre de la an la an, dar ponderea lor în consumul privat al populaţiei este încă foarte redusă“, a explicat Cătălin Creţu, director general pentru România, Croaţia, Malta şi Slovenia în cadrul Visa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO