Bănci și Asigurări

Plati mai ieftine prin sistemele electronice

22.07.2005, 19:19 34

Clientii bancilor vor avea in sfarsit sansa de a li se retine mai putini bani pentru serviciile de plati care in prezent le sunt oferite in schimbul unor comisioane semnificative.

Incepand de pe 8 august, societatea TRANSFOND, care administreaza sistemul electronic de decontare pe baza neta a platilor de mica valoare - SENT -, va elimina comisionul perceput bancii care incaseaza pentru procesarea unui ordin de plata. In schimb, banca platitoare va suporta un comision de 1,10 lei noi, ca si in prezent.

De la aceeasi data, si Banca Nationala va reduce la zero comisionul platit in prezent de banca incasatoare pentru procesarea unei plati de mare valoare sau urgenta prin sistemul electronic cu decontare bruta in timp real - ReGIS. Banca platitoare va achita in continuare un comision de 15 lei noi.

In aceste conditii, concurenta de pe piata ar trebui sa determine reflectarea in mare parte a reducerii comisioanelor platite de banci si in comisioanele percepute de acestea clientelei.

Comisioanele au inceput sa scada incepand de la 8 aprilie, respectiv 13 mai, cand au intrat in functiune sistemele ReGIS, respectiv SENT, inlocuind vechile sisteme de transfer de fonduri pe suport de hartie.

Potrivit TRANSFOND, intrarea in functiune a sistemului SENT pentru plati de mica valoare (care nu depasesc suma de 50 mii de lei noi) a adus o reducere cu 25% a comisioanelor.

Prin aceasta politica, societatea doreste sa incurajeze intensificarea fluxurilor de plati fara numerar in intreaga economie, in detrimentul platilor curente cu numerar ale agentilor economici si chiar ale persoanelor fizice.

In cazul sistemului de plati de mare valoare sau urgente, ReGIS, administrat de Banca Nationala, reducerea comisioanelor percepute bancilor comerciale va ajunge la 33% pe 8 august comparativ cu nivelul actual.

BNR spune ca a luat decizia reducerii treptate a comisioanelor aferente participarii la sistemul ReGIS, avand la baza influenta favorabila a modernizarii sistemului de plati, precum si respectarea principiului recuperarii costurilor aferente operarii si mentenantei sistemului, conform standardelor europene si internationale stabilite de Banca Centrala Europeana si Banca Reglementelor Internationale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO