Bănci și Asigurări

Planuri prudente pentru 2009: Sistarea extinderii retelelor si focus pe depozite

Planuri prudente pentru 2009: Sistarea extinderii retelelor si focus pe depozite
17.11.2008, 21:32 24

Anul 2009 va aduce prima pauza in extinderea retelelor teritoriale ale bancilor dupa un sir de cresteri cu 1.000 de unitati anual. Bancherii vorbesc cu prudenta despre planurile de viitor, insa numitorul comun este reducerea costurilor, care ar putea sa insemne chiar si desfiintarea unor posturi.
Totodata, schimbarea focusului dinspre creditare spre atragerea de depozite va deveni chiar mai evidenta la anul, dupa ce toamna aceasta a adus deja mai multe promotii la produsele de economisire decat la imprumuturi.
Pana acum bancherii locali s-au bazat pe banii pusi la dispozitie de actionari, astfel ca singura grija a fost sa vanda cat mai multe credite, in timp ce atragerea de resurse pe plan local a ramas in umbra. Astfel s-a ajuns ca totalul imprumuturilor acordate de banci sectorului privat sa depaseasca depozitele atrase cu mai mult de 10 miliarde de euro. Conjunctura internationala s-a schimbat insa dramatic in aceasta toamna, iar lichiditatile au devenit mult mai scumpe si mai greu de accesat pe plan international, dar si pe piata locala.
"Dintre produsele de retail, in prezent punem accentul pe depozite. Acordarea in continuare de credite in volume semnificative va depinde in mod hotarator de doi factori: pe de o parte, de capacitatea de a asigura resursele necesare cu scadente corespunzatoare, iar pe de alta parte, de clarificarea modului in care se poate face re-pricingul", subliniaza Mihai Bogza, presedinte Consiliului de Administratie al Bancpost.
Volksbank, un alt jucator de top care a crescut agresiv in ultimii patru ani tocmai pe segmentul creditarii, va profita de incetinirea pietei pentru a-si extinde portofoliul de produse si servicii. Gerald Schreiner, presedintele bancii, spune ca vor fi lansate produse non-risc specializate pe categorii de clienti, private banking si intermediere pe partea de real estate. Totodata, unitatile vor avea obiective privind vanzarile incrucisate de produse, inclusiv pe partea de asigurari.
Si in ceea ce priveste extinderile teritoriale grecii de la Bancpost au o atitudine rezervata. "In 2009 ne vom concentra mai degraba pe modernizarea unitatilor existente decat pe deschiderea de unitati noi. Acestea din urma vor fi deschise doar in masura in care vom constata ca exista unele zone din tara mai putin acoperite si cu potential de afaceri ridicat", mai spune Bogza.
Volksbank isi va finaliza planul de investitii curent, care inseamna deschiderea a inca 25 de unitati in urmatoarele sase luni. "In cazul in care rata de crestere a businessului va fi mai mica de 10%, vom pastra numarul constant pana la sfarsitul anului 2009. Vom dezvolta din nou reteaua incepand cu 2010", spune Gerald Schreiner.
UniCredit Tiriac isi va continua de asemenea extinderea teritoriala pana la sfarsitul anului, cand va ajunge la 240 de unitati, insa strategia de dezvoltare organica pe termen mediu va fi reevealuta in urma unei analize a pietei la inceputul anului viitor, potrivit reprezentantilor bancii. Grecii de la Banca Romaneasca vor ajunge la 149 de unitati in decembrie, dupa care se va lua o decizie in privinta extinderii la inceputul lui 2009.
Toti bancherii vorbesc acum despre managementul strict al costurilor, in conditiile in care incetinirea brusca a creditarii (care asigura pana acum majoritatea veniturilor) va pune presiune pe profituri. "Avem in vedere stabilirea de tinte clare pentru costuri si o intarire a disciplinei bugetare pentru incadrarea in aceste tinte. Nu avem in vedere in prezent masuri de concediere colectiva si nici inchiderea de unitati teritoriale. Desigur insa, ca in orice companie privata, unitatile trebuie sa-si demonstreze viabilitatea prin indeplinirea sarcinilor bugetare alocate", subliniaza Bogza.
Seful OTP Bank, Laszlo Diosi, este ceva mai pesimist, considerand ca vor aparea si inchideri de unitati, in conditiile in care bancile luasera in calcul o dinamica mai inalta a creditarii.
"OTP Bank a incetinit semnificativ, inca de anul trecut, ritmul de deschidere a sucursalelor din cauza costurilor astronomice ale proprietatilor si a lipsei de experienta a fortei de munca. Anul viitor vom continua cu deschiderea unui numar mic de unitati - patru- si vom upgrada cateva din punctele noastre de lucru", spune Diosi.
El noteaza ca nu vor fi inchise sucursale la OTP, dar pentru reducerea costurilor vor fi derulate unele procese de centralizare, care vor imbunatati eficienta bancii, dar ar putea sa duca si la o scadere a personalului. De altfel, OTP si-a restructurat deja divizia de corporate, renuntand la echipele dedicate companiilor de talie medie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO