Bănci și Asigurări

Planul pe trei ani al ATE Bank: 88 de unitati noi si cresterea de cinci ori a creditelor

01.06.2007, 20:11 18

ATE Bank Romania, fosta Mindbank, se va concentra pe zona clientilor individuali, in incercarea de a-si mari afacerile de aproape cinci ori in urmatorii trei ani.
"Trebuie sa aducem numarul clientilor individuali la nivelul celor persoane juridice", a declarat pentru ZF Sergiu Manea, directorul general al ATE Bank Romania. Ca obiectiv "imediat", banca trebuie sa-si majoreze cota de piata pe active la 1%, fata de 0,2%, cat detine in prezent.
Banca Agricola a Greciei (ATE Bank), al cincilea mare jucator de pe piata elena, a achizitionat incepand din vara trecuta in mai multe randuri pachete de actiuni ale Mindbank, astfel ca a ajuns sa controleze in prezent peste 73% din capital. Grecii au operat deja o majorare semnificativa de capital de ceva mai mult de 20 de milioane de euro, iar la inceputul primaverii au numit o noua echipa de conducere, desemnandu-l presedinte pe Sergiu Manea, care ocupase anterior postul de vicepresedinte.
Pentru a castiga teren pe piata de retail ATE Bank Romania isi va largi reteaua pana la 100 de unitati in urmatorii trei ani, fata de 12, cate opereaza in prezent. Manea estimeaza ca pentru amenanjarea fiecarei noi unitati se vor cheltui aproximativ 500.000 de euro.
Pe parcursul lui 2007 este programata deschiderea a patru unitati operative in Bucuresti, iar la nivel national vor fi inaugurate inca sase sucursale, in Arad, Ploiesti, Suceava, Bacau si Piatra Neamt.
Imbunatatirea prezentei ar trebui sa alimenteze cresterea portofoliului de clienti, la 22.000 pana la sfarsitul anului, fata de 12.000, in prezent. In 2008 este programata o crestere semnificativa a numarului de clienti, care ar trebui sa urce de peste trei ori, pana la 42.000.
In prezent, creditele acordate clientilor individuali reprezinta circa 2%, dintr-un sold total de 150 de milioane de lei (48,5 milioane de euro).
"In aceste conditii, ne propunem sa aducem pana la 50% totalul creditelor pentru persoane fizice in total credite", explica Manea. Soldul finantarilor acordate ar trebui sa urce la 210 milioane de lei pana in decembrie. In urmatorii doi ani este programata o crestere de aproape cinci ori a finantarilor, pana la 700 de milioane de lei (213 milioane de euro), la sfarsitul lui 2009.
In paralel cu extinderea prezentei, banca va completa oferta pentru clientii individuali cu imprumuturi imobiliare si pentru consum, un card de debit, dar si un serviciu de Internet-banking.
Pe zona clientilor persoane juridice, va fi lansat un credit pentru dezvoltarea afacerii, care va fi destinat inclusiv atragerii de intreprinderi din domeniul agricol.
De altfel, filiala locala poate utiliza experienta vasta a bancii-mama in domeniul finantarilor agricole. ATE Bank a semnat recent si un acord de colaborare cu Eximbank, care va oferi garantii si asigurari in contul statului pentru clientii cu activitati de export ai bancii.
Mindbank este unul dintre jucatorii de talie redusa, detinand la sfarsitul anului trecut o cota de 0,2% din activele din sistem, potrivit datelor BNR. La sfarsitul primului trimestru activele bancii inregistrau o stagnare in euro, la 101 milioane de euro. Banca a obtinut un profit net de 0,1 milioane de euro in primele trei luni ale anului.
Grecii au decis in primavara schimbarea numelui bancii din Mindbank in ATE Bank Romania, astfel incat sa reflecte apartenenta la grup. Sergiu Manea spune ca noua identitate va fi promovata printr-o campanie mediatica, urmand sa fie selectata o companie de specialitate. Seful bancii nu a precizat bugetul alocat campaniei de promovare a noului brand.
Achizitia Mindbank a facut parte dintr-un val de preluari derulate in anul dinaintea aderarii la Uniunea Europeana. Incepand de la cea mai mare banca din sistem - BCR, care a fost preluata de austriecii de la Erste Bank, mai multe grupuri straine au ales sa intre pe piata locala prin achizitii. Grupul german Bayern LB a achizitionat, prin subsidiara sa maghiara MBK Bank Nyrt. un jucator locale de talie medie - Romexterra. Ge Money, divizia de investitii financiare a General Electric, a achizitionat la pachet trei societati financiare nebancare, iar belgienii de la Fortis si KBC au preluat companii locale de leasing.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO