Bănci și Asigurări

Planul Interamerican: 10-15% din piata pensiilor obligatorii

Planul Interamerican: 10-15% din piata pensiilor obligatorii

Besim Jawad spune ca pentru pregatirea pensiilor facultative ramane destul timp anul viitor

31.05.2007, 17:46 16

Interamerican isi va concentra lupta pentru clienti in zona pensiilor obligatorii, considerand ca exista suficient timp pentru pensiile facultative incepand de anul viitor. Interamerican Pensii, societatea specializata a companiei de asigurare cu acelasi nume, asteapta in prezent unda verde pentru infiintare de la Comisia de Pensii Private (CSSPP). Investitiile in aceasta companie vor fi de ordinul milioanelor de euro, au declarat reprezentantii Interamerican, plecand de la cerintele minime de capital social (5,5 milioane de euro) si campania publicitara (peste un milion de euro).
Compania va administra atat pensii facultative (pilonul III), cat si pensii obligatorii (pilonul II), dar reprezentantii sai spun ca efortul va fi concentrat anul acesta pe pilonul II.
"Ne vom concentra pe pensiile obligatorii, din considerente practice pentru acest business. In cele doua luni pana la inceperea vanzarii pe pilonul II, nu este timp pentru ca piata de pilon III sa fie deja impartita intre ceilalti jucatori. Asa ca exista suficient timp pentru pensiile facultative incepand cu anul viitor", considera Besim Jawad, project manager de pensii al Interamerican Pensii. "Concentrarea pe pilonul II este pur si simplu o chestiune de prioritati. Pe termen mediu, intentionam sa castigam o cota de piata de 10%-15% din pensiile obligatorii", a declarat Frans van der Ent, director general al noii companii.
Cei doi spun ca piata pensiilor facultative are nevoie de o perioada de cel putin doi ani pentru a ajunge la o oarecare maturitate, timp in care toata industria pensiilor va fi concentrata asupra pilonului II, mai ales anul acesta. In luna august incepe perioada de patru luni in care toti salariatii sub 35 de ani sunt obligati sa opteze pentru un fond de pensii obligatorii, optiunea fiind deschisa si celor cu varsta intre 35 si 45 de ani.
Dupa aceasta perioada urmeaza un proces de redistributie ("loterie", cum ii spun jucatorii de pe piata) catre fondurile existente a celor ramasi in afara sistemului, proportional cu numarul de clienti deja atrasi.
Cu alte cuvinte, companiile cu cei mai multi clienti in perioada de patru luni isi vor consolida substantial pozitia dupa loterie, un motiv in plus pentru concentrarea eforturilor catre pilonul II.
De aceea, Interamerican Pensii si-a stabilit deja strategia de investitii pentru fondul de pilon II pe care il va administra. Acesta va investi 20% din active in actiuni listate, 20% in obligatiuni corporative listate si restul de 60% in instrumente cu venit fix. Interamerican Pensii estimeaza ca 3 milioane de angajati vor opta pentru pensiile obligatorii si circa 250.000 pentru pensiile facultative anul acesta.
"Probabil ca 10 administratori de pensii vor intra in piata anul acesta, dupa care, peste un an, vor mai ramane 7-8. Este o tendinta normala, s-a intamplat in toate celelalte state din regiune", spune Besim Jawad. El a precizat ca unii administratori ar putea sa nu faca fata pietei si sa vanda dupa o perioada fondurile de pensii catre alte companii de administrare, intr-o tendinta fireasca de concentrare a pietei.
Compania va utiliza pentru inceput o forta de vanzari de 1.000 de agenti, cifra care va ajunge la circa 10.000 la startul din august al pensiilor obligatorii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO