Bănci și Asigurări

Pierderi mai mari pentru filiala locala a OTP Bank in primul semestru

Pierderi mai mari pentru filiala locala a OTP Bank in primul semestru

Laszlo Diosi, directorul general al OTP Bank Romania

15.08.2007, 18:36 15

OTP Bank Romania, filiala locala a celui mai mare grup bancar maghiar, a inregistrat in primul semestru o pierdere neta de 7,8 milioane de euro, in crestere cu circa 22% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In schimb, afacerile bancii au urcat rapid, soldul creditelor inregistrand mai mult decat o dublare fata de iunie 2006.
Potrivit datelor publicate ieri la Budapesta de banca-mama, pierderile OTP Bank Romania (OBR) au urcat la 1,66 miliarde de forinti (5,9 milioane de euro) numai in trimestrul al doilea al anului. Cumulat pe primele sase luni, pierderea neta a fost de 1,95 miliarde de forinti (7,8 milioane de euro). Exprimata in forinti maghiari, pierderea s-a adancit cu 17%, diferenta fiind data de aprecierea cursului euro/forint.
"Pierderea a fost determinata de extinderea retelei de unitati operationale si de cresterea semnificativa a numarului de angajati ai bancii. In bugetul nostru pe 2007 au fost estimate aceste pierderi", a spus pentru ZF Laszlo Diosi, director general al OTP Bank Romania.
Maghiarii de la OTP au intrat pe piata locala in anul 2004, prin achizitia unei banci de mici dimensiuni, RoBank. Filiala locala a lansat o ofensiva puternica pe retail abia in toamna anului 2005, iar de atunci a investit puternic pentru extinderea retelei teritoriale, ceea ce a determinat pierderi.
OBR a reusit sa-si majoreze veniturile nete din dobanzi cu aproape 68%, in forinti, pana la 2 miliarde de forinti (8 milioane de euro). Veniturile totale au urcat cu 59%, pana la 3,7 miliarde de forinti (15 milioane de euro). In acelasi timp cheltuielile operationale au urcat cu 51%, ajungand la 5,5 miliarde de forinti (22 de milioane de euro).
"Vom atinge pragul de rentabilitate anul viitor", spune Diosi, notand ca planurile nu au suferit modificari. Banca a deschis doua unitati in trimestrul al doilea, ajungand astfel sa opereze o retea de 73 de sucursale. Pana la sfarsitul anului, banca va ajunge la 100 de unitati operationale.
OTP Bank Romania si-a majorat substantial activele, care au urcat cu 85% intre iunie 2006 si iunie curent, pana la aproape 204 miliarde de forinti (829 de milioane de euro). Cresterea a fost alimentata de expansiunea creditelor, care au inregistrat mai mult decat o dublare, pana la 551 de milioane de euro.
"Cresterea ar fi chiar mai mare daca s-ar include credite ipotecare de 26 de miliarde de forinti (104 mil. euro, n. red.), care au fost transferate pana acum de la OBR la OTP Bank Ungaria, pentru a atenua efectul reglementarilor stricte privind rezervele minime obligatorii impuse de BNR", consemneaza grupul.
Cu un total de finantari ipotecare de 144 de milioane de euro, OBR estimeaza ca detine o cota de 4,4% pe piata creditelor ipotecare (date calculate pentru luna mai), fata de 1,7% la jumatatea anului trecut.
Afacerile pe zona de corporate pastreaza o pondere semnificativa, cu 46% din totalul finantarilor acordate. La fel ca si alte filiale locale ale unor grupuri internationale, OBR actioneaza doar ca intermediar in cazul multor finantari corporate de mare valoare, creditele fiind acordate direct de la Budapesta. Grupul noteaza si o crestere mai rapida a depozitelor, care au ajuns la 206 milioane de euro in iunie, ca urmare a derularii unei campanii promotionale.
OBR avea la sfarsitul lui iunie 114 mii de clienti, respectiv cu 130% mai multi decat la jumatatea anului trecut, evolutia portofoliului fiind similara cu cea a creditarii.


FonduL OTP poate sa vanda pensii private obligatorii

OTP Fond de Pensii a primit ieri autorizarea ca administrator pe segmentul pensiilor private obligatorii (pilonul II) din partea Consiliului Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private. Totodata, Comisia a aprobat si prospectul schemei de pensii a Fondului de Pensii Administrat Privat OTP, precum si actul individual de aderare. La sistemul de pensii administrate privat participa in mod obligatoriu toate persoanele cu varste de pana la 35 de ani care au incheiate contracte de munca, iar persoanele cu varste intre 35 si 45 de ani pot opta pentru aderarea la acest sistem. Aderarea participantilor la un fond de pensii administrate privat va incepe la 17 septembrie si va dura patru luni. Dupa aceasta perioada, cei care nu au optat pentru un fond de pensii vor fi distribuiti in mod aleatoriu catre fondurile active. Comisia a autorizat ieri si cinci companii pentru a activa ca brokeri de pensii private.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO