Bănci și Asigurări

Piata de leasing isi continua declinul: -32% in T1

30.05.2010, 23:40 32

Piata de leasing, cel mai lovit sector al economiei in 2009,si-a continuat declinul si in primul trimestru din acest an,inregistrand o scadere de 32% a valorii bunurilor finantate, panala 242,7 milioane de euro, potrivit datelor Asociatiei SocietatilorFinanciare (ALB).

In 2009 piata de leasing a scazut cu 72%, pana la 1,33 mld.euro.

"Una dintre principalele cauze ale acestei evolutii (din primultrimestru - n. red.) o constituie birocratia excesiva si de lungadurata a procedurii judiciare de executare silita, precum si lipsaunor masuri fiscale si macroeconomice de sustinere a agentiloreconomici in perioada de criza financiara", a declarat AdrianaAhciarliu, secretarul general al ALB.

De la debutul crizei firmele de leasing au recuperat mii demasini, echiapmente si bunuri imobiliare de la clientii care nusi-au mai putut plati ratele. Din aprilie anul trecut procedura derecuperare a fost ingreunata prin introducerea obligativitatiiobtinerii acordului unui judecator pentru recuperarea bunuluifinantat. Piata a ramas dominata de finantarile auto (autovehiculede pasageri, vehicule comerciale grele si usoare), cu o valoare de141,5 mil. euro, in scadere cu 36% fata de primele trei luni din2009.

Sectorul finantarilor pentru echipamente s-a diminuat cu 61%,pana la 35 mil. euro. In schimb, finantarile pentru real estates-au majorat cu 43% fata de aceeasi perioada din 2009, pana la 66,2mil. euro. Aceasta evolutie se datoreaza in principal tranzactiilorde tip sale & lease back, al caror numar a crescut. Acestetranzactii presupun vanzarea unui imobil sau teren de catre ocompanie catre firma de leasing, iar apoi inchirierea acestuia,compania obtinand astfel lichiditati.

Cea mai mare parte din finantari, 95%, a fost acordataclientilor corporativi, retailul avand o pondere de 4%, iarsectorul public - de 1%. "Valoarea totala a portofoliuluiinregistrata de societatile de leasing in primul trimestru din 2010a fost de 3,687 miliarde de euro", a mai spus Ahciarliu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO