Bănci și Asigurări

Piata calma in absenta strainilor

08.06.2006, 00:00 13

Activitatea pe piata valutara a ramas scazuta, pe fondul lipsei de interes a jucatorilor straini.

Leul a continuat sa se aprecieze, pentru a doua zi consecutiv, desi volumele tranzactionate au fost reduse. Cursul oficial a coborat cu 0,95 bani, pana la 3,5134 lei pentru un euro. Dolarul a reusit sa se aprecieze cu 0,84 bani, pana la 2,7405 lei, dupa ce a inregistrat o intarire si pe pietele internationale.

"Nu am vazut ordine de la clientii nerezidenti, iar clientii locali au tranzactionat foarte putin. Bancile se feresc de asemenea sa ia pozitii la aceste niveluri. Cursul coboara incet, insa nu se poate vorbi de un trend. Pragul de 3,51 lei pentru un euro pare foarte puternic", a comentat un dealer. In contextul volumelor reduse tranzactionate pe piata, dealerii spun ca aparitia unui ordin important din afara ar putea sa determine o miscare energica a pietei. Operatiunile interbancare au totalizat marti numai 95 de milioane de euro. Momentan investitorii speculativi raman insa in expectativa, evitand sa ia pozitii pe pietele emergente.

Pe de alta parte, scaderea cotatiilor sub nivelul de 3,51 lei/euro ar putea sa atraga interese de cumparare de valuta din partea clientilor care au intrat in piata cand cursul era mai sus.

Cotatiile au oscilat ieri intr-o banda ingusta. Piata s-a deschis in cotatii de 3,51/3,5150 lei pentru un euro. Pe parcursul sedintei de tranzactionare, euro a urcat pana la un maxim de 3,5180 lei. Spre sfarsitul zilei cotatiile au coborat din nou la 3,51/3,5150 lei/euro.

Dealerii spun ca acalmia de pe piata valutara s-a transmis si pe cea monetara. Pe de alta parte, diferentialul intre dobanzile oferite la atragerea de depozite si cele percepute la plasarea de fonduri a coborat sensibil. In cazul dobanzilor pe termen scurt, spread-ul s-a ingustat de la 2 puncte la jumatate de punct procentual. Dobanzile la depozitele pe o zi au oscilat ieri intre 8,3% si 8,8% pe an. La sfarsitul saptamanii va ajunge insa la scadenta o emisiune anterioara de certificate de depozit in valoare de 2,25 mld. lei, iar excesul de lichiditate ar putea sa puna presiune pe dobanzi, considera dealerii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO